Dino Emanuelli

Dino Emanuelli

Osobnostcsfd.cz

Herec

15. června, 1931, Genova, Ligurie, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1996

Il maresciallo Rocca

Seriál - Krimi


1992

Dva společníci

Film - Komedie


1982

Una donna senza importanza

Film - Komedie


1981

Třetí na řadě

Film - Komedie


1980

Cukr, med a feferonka

Film - Komedie, Povídkový

Vtipálek

Film - Komedie

Qua la mano

Film - Komedie

Ciao marziano

Film - Komedie, Sci-Fi

Prestami tua moglie

Film - Komedie


1979

Šerif a mimozemšťan

Film - Komedie, Sci-Fi, Akční

L'Affittacamere

Film - Komedie


1978

Jak ztratit ženu a získat přítelkyni

Film - Komedie

Insegnante viene a casa, L'

Film - Komedie, Mysteriózní

Il letto in piazza

Film - Komedie

Insegnante va in collegio, L'

Film - Komedie

Zio Adolfo, in arte Führer

Film - Komedie


1977

Charleston

Film - Komedie

Tři tygři proti třem tygrům

Film - Komedie, Povídkový

Chléb, máslo a marmeláda

Film - Komedie

La Soldatessa alla visita militare

Film - Komedie


1976

Tragéd Fantozzi

Film - Komedie

Quelli della calibro 38

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Donna... cosa si fa per te

Film - Komedie


1975

Fantozzi

Film - Komedie

Podezřelá smrt nezletilé

Film - Komedie, Krimi, Thriller, Akční

Furia nera

Film - Komedie


1974

Un uomo, una città

Film - Krimi, Drama

Životopis

Bernardino Emanuelli se narodil 15. června 1931 v italském Janově. Ve své umělecké kariéře používal zkrácenou verzi svého křestního jména, a tak se v titulcích filmů objevoval jako Dino Emanuelli. Téměř celá jeho filmová kariéra se odehrála v sedmdesátých letech a je spjata převážně s italskou komedií. Dino se narodil v Janově, ale vyrůstal u svých prarodičů v hotelu ve Valli di Lanzo. Koncem 50 let absolvoval námořní akademii San Giorgio a v období od 50 do 70 let sloužil jako kapitán obchodních lodí a byl mezi prvními, kteří započali s loděmi výletními. V 70 letech se stěhuje do Říma a stává se autorem a hercem. Jeho kariéra herce se postupně „vypaří" až do neznáma a to na počátku 80 let.

Poprvé se na stříbrném plátně objevuje roku 1974 ve filmu UN UOMO, UNA CITTA. Známý je jako kolega účetního Fantozziho, kde se pod jménem Bernardino Emanuelli objevuje v dílech FANTOZZI (ZROZENÍ PANA ÚČETNÍHO) 1975 a IL SECONDO TRAGICO FANTOZZI (TRAGÉD FANTOZZI) 1976. V komediálním žánru jsme ho mohli vidět ještě ve filmech TRE TIGRI CONTRO TRE TIGRI (TŘI TYGŘI PROTI TŘEM TYGRŮM) 1977, PANE, BURRO E MARMELLATA (CHLÉB, MÁSLO A MARMELÁDA) 1977, ZUCCHERO, MIELE E PEPERONCINO (CUKR, MED A FEFERONKA) 1980, IL TURNO (TŘETÍ NA ŘADĚ) 1981 či INFELICI E CONTENTI (DVA SPOLEČNÍCI) 1982. Jednu z mála velkých rolí obsadil ve filmu L´INSEGNANTE VA IN COLLEGIO (1978), kde hrál Dona Marcella, což byl strýc hlavní hrdinky Monicy Sebastiani (Edwige Fenech). Celkem ztvárnil něco přes 30 rolí.

Počátkem osmdesátých let spolupracoval s rádiem RAI na pořadech ONDA VERDE COMBINAZIONE MUSICALE a ONDA VERDE MARE. Poprvé se ozval do éteru dne 2. srpna 1982 v 6 hodin ráno. Představil se jako Dino Emanuelli, bývalý kapitán a začal vyprávět o svém životě na moři. Byl to obrovský úspěch a denně pořad poslouchalo 8 milionů posluchačů. Vyprávěl, mimo jiné, jak po maturitě začínal jako mladík na lodi Costa, pak se stal třetím důstojníkem a největší zážitky má z období služby na nákladních lodí, „svobody", Franca C, Anna C a Bianca C, které vozily migranty do Střední a Jižní Ameriky. Nikdy prý nezapomene na chvíle utrpení příbuzných, při odjezdech lidí z Janova a Neapole. Nejhorší chvíli zažil 22. října 1961 v Karibském moři, v tropickém zálivu svatého Jiří na palubě lodi Bianca C. Vznítila se strojovna a v okamžiku byla celá loď zachvácena plameny. Na palubě bylo 700 cestujících, ale naštěstí došlo „pouze" ke dvěma úmrtím. Za hodinu byli všichni zachráněni díky dokonalé organizaci a vynikajícímu veliteli.

V roce 1994 se objevil v televizním pořadu, kterého byl spoluautorem, LINEABLU s Donatellou Bianchi. Roku 2001 Emanuelli začíná s pořadem NAVIGARE INFORMATI, který se věnuje námořní bezpečnosti pro jachtaře, se zapojením a přítomností důstojníků pobřežní stráže. Program je stále vysílá na Mediaset. Je také tvůrcem a poradcem televizního programu PIANETA MARE (2003), pod taktovkou Tessa Gelisia, který je zaměřen na mořské životní prostředí, rybolov i vaření ryb. Od 5. července 2015 je vysílán pravidelně každou neděli na Channel 5.

Emanuelli chtěl založit opravdovou námořní akademii, aby vrátil lesk italským posádkám. Takže v roce 2000 vznikla l'Accademia italiana della marina mercantile v Janově a roku 2005 absolvovalo prvních 500 důstojníků.

Dino Emanuelli je autorem šesti knih. V knize CENTO DONNE SOTTO COPERTA popisuje vlastní zkušenosti z obchodních lodí. Na ekologii a životní prostředí se zaměřil v knize I FIGLI DELLE NUVOLE. Zatím poslední knihou je "QUI" E LA CASA DI RIPOSO PER LA GENTE DI MARE, která je spjata s jeho momentálním místem pobytu.

Ještě v roce 2007 žil se svou dcerou, ve městě Chiavari. V současné době žije v domově důchodců pro námořníky, zařízení financovaném INPS (Národní institut sociálního zabezpečení) a věnovaném těm, kteří se plavili na lodích. V tomto domě umírá Dino Emanuelli pouhý jeden den před svými 86 narozeninami.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.