René Barberis

René Barberis

Osobnostcsfd.cz

Režisér/ka, Scenárista/ka

Filmografie

Režisér/ka

1943

Chèvre d'or, La

Film


1939

Coups de feu

Film


1938

Ramuntcho

Film


1934

Casanova

Film - Komedie, Drama


1930

Un trou dans le mur

Film - Komedie

Romance à l'inconnue

Film


1929

La merveilleuse journée

Film - Komedie

Le danseur inconnu

Film


1928

La veine

Film - Komedie


Scenárista/ka

1930

Un hombre de suerte

Film - Komedie


1929

La merveilleuse journée

Film - Komedie

Životopis

Francouzský režisér René Barberis zaujal v meziválečném období několika adaptacemi osvědčených předloh, v dlouhodobém měřítku se ale neprosadil a dnes patří ke spíše zapomenutým filmovým tvůrcům. Pocházel z Nice a v Paříži se ocitl po první světové válce, brzy se prosadil v pomocných profesích u filmu a začínal jako asistent režie, případně scénárista.

Jako asistent režie se podílel na významných němých filmech Henriho Fescourta vycházejících z literárních předloh (MANDRIN, 1923; BÍDNÍCI - Les Misérables, 1924), k samostatné režii se propracoval koncem dvacátých let. Po příchodu zvuku převedl na filmové plátno populární divadelní hru DÍRA VE ZDI (Un trou dans le mur, 1930); díky této komedii se ve zvukovém filmu začala výrazně prosazovat dosud výhradně divadelní herečka střední generace Marguerite Moreno. Z Barberisovy další filmografie stojí za připomenutí jeho vlastní realizovaný scénář CASANOVA (1934) s ruský hercem Ivanem Mozžuchinem v titulní roli.

Mezitím se Barberis nadále uplatňoval i v jiných oborech a například na Drévillově filmu MALÁ SPOJENECTVÍ (Les petites alliées, 1936) pracoval jako výtvarník. Později natočil sentimentální příběh mladého muže ze španělsko-francouzské hranice RAMUNTCHO (1937), v němž titulní hrál odehrál Paul Cambo. Barberisův poslední film, komedie ZLATÁ KOZA (La chèvre d'or, 1943), opět vycházel z literární předlohy, nad dobový průměr válečné filmové produkce ovšem rozhodně nevynikl.

Po druhé světové válce se René Barberis již umělecky neangažoval a zdržoval se v soukromí, zemřel v Řecku na ostrově Sýros 11. června 1959 ve věku 73 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.