Gualtiero Tumiati

Gualtiero Tumiati

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1956

Vojna a mír

Film - Válečný, Drama, Romantický


1954

Hrabě Monte Christo

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Ulisse

Film - Dobrodružný

Guai ai vinti

Film

Rigoletto e la sua tragedia

Film - Muzikál, Romantický


1953

La nave delle donne maledette

Film - Dobrodružný, Drama

Le Marchand de Venise

Film


1952

Malý svět dona Camilla

Film - Komedie

Il tenente Giorgio

Film - Drama

I tre corsari

Film - Dobrodružný

Menzogna

Film - Drama

Noi peccatori

Film - Drama

Zátěž nevinnosti

Film - Drama, Romantický

Processo alla città

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Il sogno di Zorro

Film - Dobrodružný


1951

Rytíř bez zákona

Film - Dobrodružný

I figli di nessuno

Film - Drama, Romantický


1950

L’edera

Film - Drama

Cristo proibito, Il

Film - Drama

Cuori sul mare

Film - Dobrodružný


1948

L'uomo dal guanto grigio

Film - Muzikál


1947

La figlia del capitano

Film - Dobrodružný

Il passatore

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

Daniele Cortis

Film - Drama


1946

Adultera, L'

Film - Drama

Eugenia Grandet

Film

Amanti in fuga

Film - Drama


1945

Tempesta d'anime

Film - Drama

Vie del peccato, Le

Film


1944

Ještě žít

Film - Drama


1943

La vita è bella

Film - Komedie


1942

Piazza San Sepolcro

Film

Malombra

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


1935

Casta Diva (Kouzlo jejích očí)

Film - Hudební, Životopisný, Drama

Životopis

Italský divadelní herec Gualtiero Tumiati se před kamerou začal objevovat až v pokročilém věku a jen zřídka, díky několika menším filmovým rolím z úplného závěru své umělecké dráhy je nicméně dodnes známý divákům po celém světě. Jeho rodištěm bylo starobylé město Ferrara v severní Itálii, pocházel z početné rodiny, několik jeho blízkých příbuzných se prosadilo v různých oborech, jeho bratři Domenico (1874-1943) a Corrado (1885-1967) se prosadili jako spisovatelé, další bratr Leopoldo (1879-1966) byl významným právníkem a univerzitním profesorem.

Gualtiero Tumiati původně vystudoval práva a začínal jako koncipient v zavedené advokátní kanceláři svého otce, ve třiceti letech se ale mimo jiné díky svým bratrům dal k divadlu, první velký úspěch zaznamenal v roce 1910 jako Cyrano z Bergeracu. Za první světové války hrál pro italské vojáky na frontě, ve dvacátých letech našel zázemí v Miláně, kde vynikl v Shakespearově Večeru tříkrálovém nebo v Molnárově hře Liliom. V roce 1936 byl přizván jako pedagog na Národní akademii dramatických umění v Římě, tady ale působil jen krátce.

Teprve v bezmála šedesáti letech se Gualtiero Tumiati poprvé objevil před kamerou, ovšem hned ve velké roli. V Gallonově mezinárodně úspěšném životopisném snímku CASTA DIVA (1935) ztvárnil postavu slavného houslisty Paganiniho. Znovu se k filmu vrátil až za druhé světové války, středně velké otcovské role hlavních hrdinů odehrál v adaptacích literárních předloh (MALOMBRA, 1942; EVŽENIE GRANDETOVÁ – Eugenie Grandet, 1946; KAPITÁNSKÁ DCERKA – La figlia del capitano, 1947), často ale hrál i podružné epizody bezejmenných starců. Točil také s Lídou Baarovou (JEŠTĚ ŽÍT – Vivere ancora, 1944) nebo se Sarah Churchill, dcerou britského premiéra Winstona Churchilla (DANIELE CORTIS, 1947).

Mezitím se po válce začal úspěšně věnovat i divadelní režii (Romeo a Julie), svou filmografii v padesátých letech rozšířil o několik titulů tehdy populárního dobrodružného žánru (ZORRŮV SEN – Il sogno di Zorro, 1952; RYTÍŘ BEZ ZÁKONA – Le avventure di Mandrin, 1952), hrál ale i ve fimech ze současnosti, připomeňme alespoň menší roli dědečka v legendární komedii MALÝ SVĚT DONA CAMILLA (Don Camillo, 1951). Tumiati natočil celkem 34 filmů, svou participaci před kamerou zakončil účastí v několika dodnes známých mezinárodních projektech. Jako abbé Faria stál po boku Jeana Maraise ve francouzsko-italské adaptaci Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1954), otce hlavního hrdiny Pierra Bezuchova (Henry Fonda) ztvárnil v americkém velkofilmu VOJNA A MÍR (War and Peace, 1956) realizovaném v Itálii podle slavné předlohy L. N. Tolstého.

Gualtiero Tumiati zemřel v Římě 23. dubna 1971 ve věku 94 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.