Alberto Rabagliati

Alberto Rabagliati

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1966

Dámy a pánové

Film - Komedie

Natale che quasi non fu, Il

Film - Rodinný, Fantasy


1964

Panic Button

Film - Komedie


1962

Jessica

Film - Komedie, Drama


1959

Il vedovo

Film

La cento chilometri

Film

Il raccomandato di ferro

Film - Komedie


1957

Susanna tutta panna

Film - Komedie


1956

Monte Carlo

Film - Komedie, Drama


1955

Po západu slunce

Film - Drama, Romantický


1954

Bosonohá komtesa

Film - Drama, Romantický

Il maestro di Don Giovanni

Film - Dobrodružný

Scuola elementare

Film


1951

Rytíř bez zákona

Film - Dobrodružný


1947

Natale al campo 119

Film - Komedie, Drama


1946

Partenza ore 7

Film - Hudební


1944

In cerca di felicità

Film


1943

Arcobaleno

Film - Muzikál

La vita è bella

Film - Komedie

Lascia cantare il cuore

Film


1941

La scuola dei timidi

Film - Komedie, Muzikál


1928

Anděl ulice

Film - Drama

Životopis

Pohledný italský zpěvák Alberto Rabagliati patřil k prvním průkopníkům populární hudby v Itálii, hrál také ve více než dvaceti filmech. Pocházel z Milána a zpěvu se věnoval od dětství, přelomem v jeho kariéře se stal rok 1926. Tehdy zemřel nejslavnější ženský idol Rudolph Valentino a hollywoodští producenti na to reagovali vyhlášením soutěže, aby zaplnili mezeru po chybějícím krasavci italského typu. Alberto Rabagliati sám nebyl přesvědčen, že je k účasti v takové soutěži předurčen, překvapivě ale zvítězil mezi 80.000 přihlášenými a odcestoval do Spojených států.

Příslib filmové kariéry však zůstal u jediné vedlejší role policisty v dramatu ANDĚL ULICE (Street Angel, 1928), dostal ale příležitost zdokonalovat se ve zpěvu a zkoušel různé hudební styly, oblíbil si zejména jazz a swing. Filmová společnost Fox Film Corporation nakonec s Rabagliatim vypověděla smlouvu, ocitl se bez prostředků a nějaký čas například umýval nádobí v restauraci, protože jenom zpěvem se uživit nedokázal. Do Itálie se vrátil po čtyřech letech a počátkem třicátých let pokračoval v dráze zpěváka, časem získal značnou popularitu a měl i vlastní pořad ve státním rozhlase.

Fašistický režim respektoval Rabagliatiho oblibu u posluchačů a umožňoval mu, aby do svých projektů importoval i americké styly typu již zmíněného jazzu a swingu, které byly jinak v diktaturou izolované Itálii zapovězené. Kromě rozhlasových a gramofonových nahrávek se za války začal Alberto Rabagliati znovu prosazovat i jako herec. Do hlavních rolí jej dvakrát angažoval režisér C. L. Bragaglia (ŠKOLA OPATRNÝCH – La scuola dei timidi, 1941; ŽIVOT JE KRÁSNÝ – La vita è bella, 1943), po boku mu stály dobové krásky Carla del Poggio a María Mercader.

I po válce koncertoval, nahrával na desky a příležitostně znovu točil filmy, tentokrát ale již jen ve vedlejších rolích. Několikrát jej obsadili tvůrci dobrodružného žánru (RYTÍŘ BEZ ZÁKONA – Le avventure di Mandrin, 1952), vidět jsme jej mohli v amerických filmech realizovaných v západní Evropě. Jako majitel nočního klubu se objevil ve filmu BOSONOHÁ KOMTESA (The Barefoot Contessa, 1954), později hrál po boku Marlene Dietrich ve snímku PŘÍBĚH Z MONTE CARLA (Montecarlo, 1957). Tady jeho postava měla jméno Alberto, což bylo společné i pro několik jeho dalších vystoupení před kamerou.

Zhruba do poloviny padesátých let vystupoval Alberto Rabagliati na různých scénách jako zpěvák v muzikálech a hudebních komediích, na stříbrném plátně jej diváci mohli vidět naposledy v komedii DÁMY A PÁNOVÉ (Signore & signori, 1965), poté ještě příležitostně účinkoval v televizi.

Alberto Rabagliati zemřel v Římě 7. března 1974 ve věku 67 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.