Margarita Nazarova

Margarita Nazarova

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

26. listopadu, 1926, Dětskoje Selo, Leningrad, Rusko, Sovětský svaz

25. října, 2005, Nižnij Novgorod, Rusko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1961

Pruhovaná plavba

Film - Komedie


1958

Artisté z celého světa

Film - Dokumentární


1957

Umělci manéže

Film - Dokumentární


1954

Krotitelka tygrů

Film - Romantický, Akční


1953

Příhoda v tajze

Film - Akční

Životopis

Krotitelka tygrů. Nic nevystihuje Margaritu Petrovnu tak, jako název stejnojmenného filmu, v němž předvedla profesi, jež byla zároveň její životní náplní.

Margarita Nazarova (provdaná Konstantinovskaja) se narodila v obci Dětskoje Selo (dnes Puškin) v Leningradské oblasti. Její otec byl lesník a matka učitelka. Na počátku roku 1940 se rodina přestěhovala do Daugavpilsu v Lotyšsku, na počátku války, ve svých patnácti letech, byla Margarita odvlečena na nucené práce do Německa. Ve škole se nějakou dobu učila němčinu, to jí umožnilo se alespoň částečně dorozumět. V Německu pracovala nejdříve jako služka v domácnosti. Její šéf zjistil, že je velmi pružná a má velký pohybový talent a zařídil její přijetí v kabaretu. Margarita tak začala pracovat jako noční tanečnice. Jednoho dne se zrovna připravovala k vystoupení, když na ulici zazněla střelba a do kabaretu vpadli ruští vojáci. Margarita se v roce 1945 vrátila do vlasti. Stejného roku začala v Rize vystupovat v cirkusu jako akrobatka.

Její první filmová role ve filmu PŘÍHODA V TAJZE (1953) byla pouze epizodní. Již o rok později přišel film KROTITELKA TYGRŮ, kde figurovala jako krotitelka tygrů. Představitelka hlavní role, Ljudmila Kasatkina, odmítala vstoupit do klece se zvířaty, při scénách s tygry ji Margarita zastoupila. Při natáčení tohoto filmu se setkala s Konstantinem Konstantinovským, který se záhy z kolegy stal jejím manželem. Po natočení filmu začala pracovat jako pomocník u drezéra Borise Edera a svého manžela. Při natáčení filmu Krotitelka tygrů se v roce 1957 podílela na kulturním programu na VI. Mezinárodním festivalu studenstva a mládeže v Moskvě.

Její další role přišla v roce 1961, kdy hrála Mariannu, hlavní postavu v kultovní komedii PRUHOVANÁ PLAVBA. Poté už následovaly jenom dvě menší role, jedna v krátkometrážním filmu STJUARDESSA (Stevardka 1967), druhá ve filmovém koncertu s výstupy artistů a herců PARAD ALLE (1969). Ve stejném roce, kdy natočila svůj poslední film, se stala Národní umělkyní RSFSR.

Ke konci života žila sama a v chudobě, Margarita zemřela 25. 10. 2005 v Nižním Novgorodu, je pohřbena na Náhorním hřbitově v Nižním Novgorodu (v blízkosti vesnice Fedjakovo). V rodinné tradici krotitele tygrů pokračuje i její syn Alexej. Je otázkou, zda krotitelkou bude i její vnučka Margarita.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.