Kirill Stoljarov

Kirill Stoljarov

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista, Vypraveč

28. ledna, 1937, Moskva, Rusko, Sovětský svaz

11. října, 2012, Rusko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1992

Čjornyj kvadrat

Film - Krimi, Mysteriózní


1991

Krov za krov

Film - Krimi


1986

Rys vozvraščajetsja

Film - Komedie, Drama


1981

Portrét umělcovy ženy

Film - Romantický


1980

Sbor generála Šubnikova

Film - Válečný

Takije že, kak my!

Film - Drama

Linija žizni

Seriál - Drama


1979

Bialy mazur

Film


1977

Andrey Kolobov

Film - Drama


1976

Obelisk

Film - Válečný, Drama


1973

Pjotr Rjabinkin

Film - Válečný, Drama


1972

...a jitra jsou zde tichá

Film - Válečný, Drama


1970

Kogda raschoditsja tuman

Film - Drama


1968

Tajuplný mnich

Film - Akční


1967

Nět i da

Film - Komedie


1965

Ať žije republika

Film - Válečný, Drama

Sprosi svoje serdce

Film - Drama


1963

Sekretar obkoma

Film


1962

Zhizn snachala

Film - Drama


1960

Poslednije zalpy

Film - Válečný

Im bylo děvjatnadcat'

Film - Dobrodružný


1959

Svěrstnicy

Film - Drama


1958

Человек человеку...

Film - Muzikál, Fantasy


1957

Povest' o pervoj ljubvi

Film - Drama


1956

Serdce bjotsja vnov

Film - Drama


1946

Golubyje dorogi

Film - Dobrodružný


Scenárista

1991

Klan

Film - Krimi, Mysteriózní


Vypraveč

1993

Chtoby pomnili

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Kirill Sergejevič Stoljarov se narodil 28. 1. 1937 v Moskvě do herecké rodiny slavného herce Sergeje Dmitrijeviče Stojlarova a herečky Olgy Konstantinové. Jak je z roku narození patrné, hercovo dětství ovlivnila druhá světová válka. Naštěstí nikoli tak fatálně, jako zasáhla první světová válka do osudů v předchozí generaci, kde dědeček, otec jeho otce, zemřel na frontě při plynovém útoku a někteří členové rodiny se ztratili při následné nuceném odchodu z rodné vsi. Ani tak se jistě nejedná události, na které by Kirill Sergejevič vzpomínal bez mrazení v zádech. Při přesunu do Alma-Aty, který si vyžádala situace na frontě, jejich rodině někdo ukradl potravinové lístky. Ztráta toho, co se dnes jeví jako potištěný papír, se tehdy prakticky rovnala rozsudku smrti hladem pro celou rodinu. Kirillův otec tehdy vyrazil do hor na lov a podařilo se mu ulovit horskou kozu, z jejíhož masa byla rodina dlouho živa.

Proti dramatickým událostem z raného dětství se doba studia jevila jako poklidná selanka. V roce 1959 ukončil studium VGIK, ještě před ukončením studia absolvoval svůj filmový debut, a to ve válečném filmu MODRÉ CESTY (1947), kde si zahrál po boku svého otce. Další filmová role přišla až během studia v roce 1956 ve filmu SRDCE ZNOVA BIJE. Jeho vstup do dospělých rolí proběhl po boku takových hvězd jako Vjačeslav Tichonov a Ninel Myškova, což byla častá herecká partnerka jeho otce (např. v pohádce SADKO). Již v následujícím filmu, sociálním melodramatu POVĚST O PRVNÍ LÁSCE (1957), hrál opět se svým otcem. Šíři hereckého talentu předvedl rolí v hudebním filmu ČLOVĚK ČLOVĚKU (1958).

Od roku 1959 Kirill pracoval v Divadelním hereckém studiu. Kromě práce v divadle a filmu hodně jezdil na turné s koncerty a vytvořil několik samostatných programů, kde četl verše Sergeje Jesenina. Na konci 80. let byl jmenován hlavním režisérem Divadelního hereckého studia. Od roku 1991 začal pracovat v televizi, kde se stal autorem a vedoucím pásma programu 'Herecké osudy' o význačných umělcích národní kinematografie a také vedl rubriku 'Minulost' o nejlepších historických filmech. Byl rovněž autorem cyklu 'Vlajka svatého Ondřeje' k třístému výročí ruské námořní flotily a programu 'Nové iluze'.

Ani při práci v televizi však nepřestával hrát ve filmech, z jeho dalších filmů je českému divákovi nejznámější nejspíš …. A JITRA JSOU ZDE TICHÁ (1972), SBOR GENERÁLA ŠUBNIKOVA (1980) a PORTRÉT UMĚLCOVY ŽENY (1981).

Později byl Kirilll Stoljarov poradcem šéfa Federální služby televize a rozhlasu v Rusku a předsedou kulturně vzdělávací nadace „Sergej Stoljarov“, která pomáhá hercům, kteří jsou v důchodu. Dne 11. 10. 2012 ve 23:00 moskevského času Kirill Stojlarov podlehl svému statečnému osmiletému zápasu s rakovinou. Na přání rodiny se nekonal občanský pohřeb. Pohřben je na Vagaňkovském hřbitově.

Kirill je nositelem titulu národního umělce Ruska.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.