Adriano Rimoldi

Adriano Rimoldi

Osobnostcsfd.cz

Herec

3. října, 1912, La Spezia, Itálie

19. června, 1965, Řím, Lazio, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1969

Maminčino srdce

Film - Drama


1966

Zarabanda Bing Bing

Film - Komedie


1964

Napoleone a Firenze

Film - Komedie


1963

Nesnadná láska

Film - Komedie, Povídkový


1961

Král králů

Film - Životopisný, Drama, Historický


1960

Precio de la sangre, El

Film


1959

Azafatas con permiso

Film - Komedie

Děti

Film - Drama


1958

Cuatro en la frontera

Film - Krimi


1956

Malagueña

Film - Komedie, Krimi


1954

Figlia del forzato, La

Film - Drama


1952

Io, Amleto

Film - Komedie

Ultimo perdono

Film


1951

I due sergenti

Film - Komedie

Il mago per forza

Film - Komedie


1950

Laurel a Hardy zdědili ostrov

Film - Komedie

Capitan Demonio

Film - Dobrodružný, Historický

Sigillo rosso

Film

Si te hubieses casado conmigo

Film - Komedie


1949

Doce horas de vida

Film - Thriller, Drama

Mano della morta, La

Film

Pacto de silencio

Film


1948

Las aguas bajan negras

Film - Drama, Historický

Alhucemas

Film - Historický

La vida encadenada

Film


1947

Nada

Film

Ángel gris, El

Film - Krimi, Drama

Angustia

Film

Noche sin cielo

Film


1945

Carmen

Film - Muzikál

Obstáculo, El

Film


1944

Děti se na nás dívají

Film - Drama


1943

Carica degli eroi, La

Film - Válečný

Turbante blanco

Film

Il viaggio del signor Perrichon

Film

Dora la espía

Film - Drama


1942

Le vie del cuore

Film

Tragica notte

Film - Drama

Capitan Tempesta

Film - Dobrodružný

Don Giovanni

Film

Leone di Damasco, Il

Film

Perdizione

Film - Drama

Sempre più difficile

Film


1941

La compagnia della teppa

Film - Drama

Tosca

Film - Muzikál, Drama


1940

Addio, giovinezza!

Film - Komedie

Miseria e nobiltà

Film

Il signore della taverna

Film

Kean

Film - Drama

Ponte di vetro, Il

Film


1939

Mille lire al mese

Film


Archivní záběry

1997

Torrella, una vida pel cinema

Film - Dokumentární, Životopisný, Historický

Životopis

Italský herec Adriano Rimoldi si dobu největší slávy užil za druhé světové války v Itálii a ve Španělsku, ještě dalších dvacet let poté ale zůstával vytíženým umělcem ve filmu, divadle i televizi. Narodil se ve městě La Spezia na severním pobřeží Itálie, počátkem třicátých let odešel do Florencie, kde původně studoval medicínu, brzy tady ale začal vystupovat v amatérských divadelních představeních, později se díky verbálnímu projevu prosadil i jako moderátor. To jej nakonec přivedlo k účasti v soutěži vyhlášené italským rozhlasem, kterou vyhrál a stal se oblíbeným rozhlasovým moderátorem.

Ještě několik let trvalo, než si vlivní lidé od filmu povšimli, že Rimoldi kromě melodického hlasu disponuje i pohlednou tváří. Poprvé se objevil v komedii TISÍC LIR ZA MĚSÍC (Mille lire al mese, 1938), kde hrál malou roli zaměstnance rádia. Brzy začal točit několikrát ročně, od roku 1940 byl angažován do velkých rolí ve filmech různých žánrů. Ústřední dvojici vytvořil například s Maríou Denis v komedii SBOHEM, MLÁDÍ (Addio giovinezza, 1940), krátce nato se jeho oborem staly středně velké role v kostýmních dobrodružných filmech (LEV Z DAMAŠKU – Il Leone di Damasco, 1942; KAPITÁN TEMPESTA – Capitan Tempesta, 1942), titulní postavu ztvárnil ve filmu DON JUAN (Don Giovanni, 1942).

Když v roce 1943 začali Spojenci postupovat od jihu Itálie, italští filmaři se rozdělili na dvě skupiny – jedni se přesunuli na sever do Benátek, kde pokračovali v točení filmů v poněkud improvizovaných podmínkách, další odešli do Španělska, kde bylo více bezpečno. Ve druhé skupině byl i Adriano Rimoldi, který se na Pyrenejském poloostrově stal filmovou hvězdou. Před odchodem z Itálie ale ještě hrál v zásadním snímku Vittoria de Sicy DĚTI SE NA NÁS DÍVAJÍ (I bambini ci guardano, 1943), kde ztvárnil postavu milence matky malého hrdiny Prica.

Ve Španělsku natočil ve čtyřicátých letech bezmála třicet filmů, v nichž byla často jeho partnerkou španělská kráska María Martín, z režisérů připomeňme Ignacia Inquina, s nímž spolupracoval několikrát. V barcelonských studiích se ale před kamerou znovu setkával i s italskými herečkami, například již zmíněnou Maríou Denis (NADA, 1947). Po válce se začal vracet i do Itálie, kde opět hrál s Maríou Martín (RUKA MRTVÉHO – La mano della morta, 1949). Připomeňme i jeho účast na adaptacích slavných hudebních děl (TOSCA, 1940; CARMEN, 1945).

V mezinárodním měřítku se Adriano Rimoldi zviditelnil díky poslednímu společnému filmu slavných komiků němé éry Stana Laurela a Olivera Hardyho LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV (Atoll K, 1951), který se natáčel ve Francii. V padesátých letech začal účinkovat také v televizi, příležitostně hrál i divadlo, znovu byl k natáčení zván také do Španělska, kde pracoval zvláště na přelomu 50. a 60. let. V mezinárodním obsazení zde hrál například v kriminálce CUATRO EN LA FRONTERA (1958), za zmínku stojí také film DĚTI (Los chicos, 1960), který ve Španělsku realizoval italský režisér Marco Ferreri. Ve Španělsku hrál také mudrce Melichara v americkém filmu KRÁL KRÁLŮ (King of Kings, 1961), jímž významný režisér Nicholas Ray zpracoval nejslavnější biblický příběh.

Počátkem šedesátých let se Adriano Rimoldi vrátil do Itálie, tehdy již trpěl četnými zdravotními problémy, ještě několikrát se ale v menších rolích objevil ve filmech. Poslední nevelký part odehrál v koprodukčním špionážním snímku OPERACE ZLATÉ ŽEZLO (Zarabanda bing bing, 1966). Premiéry tohoto filmu se ale Adriano Rimoldi již nedočkal, zemřel v Římě 19. června 1965 ve věku 52 let. I když byl ve čtyřicátých letech obletovaným ženským idolem, již od roku 1937 žil ve spokojeném manželství se spolužačkou z medicíny. Dcera Donatella Rimoldi se prosadila jako fotografka a provdala se za novináře Nica Garrona. Jejich syn Matteo Garrone (*1968) je dnes uznávaným italským režisérem.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.