Tecla Scarano

Tecla Scarano

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1978

Diario di un giudice

Seriál - Krimi


1966

Otázka cti

Film - Komedie, Drama

I nostri mariti

Film - Komedie, Povídkový

Spara forte, piů forte, non capisco

Film - Komedie, Krimi, Fantasy


1965

Made in Italy

Film - Komedie

Svatební pochod

Film

Te lo leggo negli occhi

Film - Muzikál

Letti sbagliati

Film - Komedie


1964

Manželství po italsku

Film - Komedie, Drama, Romantický


1963

Včera, dnes a zítra

Film - Komedie, Povídkový, Romantický


1961

Solitudine

Film


1959

Perfide ma belle

Film - Komedie, Muzikál


1957

Totò, Vittorio a doktorka

Film - Komedie

Te sto' aspettanno

Film - Drama

Primo applauso

Film

La trovatella di Pompei

Film


1955

Scapricciatiello

Film - Drama


1954

Chléb, láska a žárlivost

Film - Komedie, Romantický

Zlato Neapole

Film - Komedie, Drama

Americano a Roma, Un

Film - Komedie

Bláznivý lékař

Film - Komedie


1953

E Napoli canta

Film


1952

Tallone di Achille, Il

Film - Dobrodružný


1951

Nejkrásnější

Film - Drama


1950

Lo zappatore

Film - Drama


1944

Děti se na nás dívají

Film - Drama


1937

To jsem byl já

Film - Komedie

Životopis

Italská herečka Tecla Scarano byla významnou osobností divadla, ve vyšším věku ale odehrála také řadu zajímavých filmových rolí. Narodila se v Neapoli jako Tecla Moretti, příjmení Scarano přijala později po své matce Anně, která byla operetní zpěvačkou. Na jevišti stála již v devíti letech v Palermu, později se vrátila do rodné Neapole a začala se prosazovat jako zpěvačka a konferenciérka v hudebních kavárnách. V Neapoli se brzy stala populární osobností, během první světové války pak nastoupila k divadelní společnosti Raffaela Vivianiho, kde se brzy stala hlavní představitelkou charakterních divadelních rolí.

Ještě v němé éře se objevila v krátkém dokumentu NAPOLI CHE CANTA (1926), nadále ale hrála hlavně v divadle, po roce 1930 se vrátila k Vivianimu, spolupracovala ale i s významnou neapolskou divadelnickou rodinou de Filippových, se třemi sourozenci z tohoto klanu také poprvé hrála ve zvukovém filmu (TO JSEM BYL JÁ! – Sono stato io!, 1937). V témže roce se objevila také v komedii POSLEDNÍ DNY POMPEA (Gli ultimi giorni di Pompeo, 1937), znovu ji před kameru až po několika letech přizval Vittorio de Sica do svého slavného snímku DĚTI SE NA NÁS DÍVAJÍ (I bambini ci guardano, 1943). Ještě během působení v Neapoli se seznámila s tamním populárním zpěvákem Francescem Langellou, který se pak stal jejím manželem.

S Vittoriem de Sicou ostatně spolupracovala i později na filmu CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954), kde hrála služebnou porodní asistentky Annarelly (Marisa Merlini), o niž usiloval de Sica v roli strážmistra Carotenuta. Zmínkou si zaslouží i účast Tecly Scarano na mimořádně úspěšných komediích tehdy slavného komika Totò (BLÁZNIVÝ LÉKAŘ – Il medico dei pazzi, 1954; TOTÒ, VITTORIO A DOKTORKA – Toto, Vittoria e la dottoressa, 1957). V té době hrála Tecla Scarano i v dalších, dnes již zapomenutých filmech, v mezinárodním měřítku ji ale připomněly tituly z tehdy populárního žánru povídkových filmů (VČERA, DNES A ZÍTRA – Ieri, doggi, omani, 1963).

Již od poloviny padesátých let získávala novou popularitu i v televizi, ve filmu ji zviditelnila postava svérázné sousedky Rosalie z domu, v němž bydlela protagonistka Sophia Loren (MANŽELSTVÍ PO ITALSKU – Matrimonio all’italiana, 1964). Za tuto půvabnou kreaci temperamentní staré ženy získala v roce 1965 Stříbrnou stuhu za nejlepší výkon ve vedlejší roli, tuto cenu uděloval Italský syndikát filmových novinářů. Matku hlavního hrdiny (Ugo Tognazzi) pak hrála v komedii OTÁZKA CTI (Una questione d’onore, 1965), znovu ji ke spolupráci přizval také Eduardo de Filippo, v jehož filmu STŘÍLEJ SILNĚJI, JEŠTĚ SILNĚJI, NEROZUMÍM (Spara forte, più forte, non capisco, 1966).

Poslední léta života trávila Tecla Scarano v rodné Neapoli, nevyhýbala se ale ani dalším příležitostným nabídkám k natáčení v televizi. Tecla Scarano zemřela v Neapoli 22. prosince 1978 ve věku 84 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.