Nathalie Nerval

Nathalie Nerval

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

2003

Birkenau

Film - Drama

Cette femme-là

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


1999

Le mariage forcé

Film - Komedie

Migrations de Vladimir, Les

Film - Komedie


1998

Tartuffe ou L'imposteur

Film - Komedie, Drama


1997

Přítel mého syna

Film - Drama


1996

Une femme contre l'ordre

Film


1989

Cinq jours en juin

Film - Drama


1987

Lévy et Goliath

Film - Komedie


1986

Caviar rouge, Le

Film - Drama


1982

Ubožáci

Film - Drama


1981

Les fiançailles de feu

Film

L'ange noir

Film - Drama

Plaisirs de l'ile enchantée, Les

Film - Hudební


1980

Les Amours des années folles

Seriál - Drama, Romantický


1977

Héritiers, Les

Seriál - Drama


1975

Washington Square

Film


1973

Le serpent

Film - Thriller

Julia de Trécoeur

Film - Historický

Mohicans de Paris, Les

Seriál - Dobrodružný, Historický


1972

Tintin a jezero žraloků

Film - Dobrodružný, Mysteriózní, Rodinný, Animovaný

Boussardel, Les

Seriál - Drama


1969

Jeff

Film - Krimi, Drama


1967

Une aventure de Sherlock Holmes

Film


1965

Belphégor

Seriál - Thriller


1963

Chevalier de Maison Rouge, Le

Seriál

Madame Sans Gêne

Film


1962

Leviathan

Film - Drama


1961

Deux orphelines, Les

Film - Drama


1960

Tréteaux, racontez-nous

Seriál - Dokumentární


1959

Secret professionnel

Film


1958

À pied, à cheval et en sputnik

Film - Komedie

Posledních pět minut

Seriál - Krimi

Zákon je zákon

Film - Komedie


1954

Hrabě Monte Christo

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1953

La loterie du bonheur

Film


1952

Le Chemin de Damas

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Nathalie Nerval strávila svou kariéru především na divadelních jevištích, s filmem a televizí spolupracoval jen příležitostně, výrazně se ale prosadila také v dabingu. Pocházela z Paříže a herectví studovala na konzervatoři, školu absolvovala Shakespearovou hrou Antonius a Kleopatra. V roce 1947 začala hrát v divadle, její počátky jsou spojeny s pařížskou scénou Théâtre des Célestins, ale spolupracovala také se slavným režisérem Jeanem Vilarem a účinkovala v jeho inscenacích na festivalu v Avignonu (Cid, Richard II.).

Počátkem padesátých let začala spolupracovat i s filmem, debutovala malou rolí v historickém dramatu CESTA DO DAMAŠKU (Le chemin de Damas, 1952), později se mihla v bezejmenné epizodě elegantní dámy ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1954). Větší příležitost pak dostala v komedii ZÁKON JE ZÁKON (La loi est la loi, 1958), kde byla dcerou slavného komika Fernandela, objevila se také v úspěšné komedii PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en spoutnik, 1958). V této době byla již součástí divadelní společnosti Renaud-Barrault, s níž vystupovala převážně v divadle Théâtre Odéon, znovu účinkovala také na divadelních festivalech.

Od šedesátých let rozšířila své aktivity také o televizi, kde ji zviditelnily především historické seriály jako RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963) nebo BELPHEGOR (1965). Z jejích dalších rolí ve filmu připomeňme větší postavu paní Grunsteinové, kterou odehrála po boku Alaina Delona v kriminálce JEFF (1969). Manželku hlavního hrdiny (Yul Brunner) ztvárnila ve špionážním filmu HAD (Le serpent, 1973). Ukázkový verbální projev jí mezitím nabídl bohaté uplatnění také v dabingu; mluvila nejen ve francouzských animovaných filmech (TINTIN A JEZERO ŽRALOKŮ – Tintin et le lac aux requins, 1972), ze zahraničních hereček dabovala častěji například Sophii Loren nebo Ingrid Bergman.

Po vystřídání několika dalších divadel zakotvila Nathalie Nerval na nejslavnější scéně v Comédie Française, kde strávila bezmála čtvrt století (1977-2001). Tady hrála ve francouzské klasice (Ruy Blas, Faidra, Scapinova šibalství), ale i v dílech cizích autorů (Šest postav hledá autora, Matka Kuráž a její děti). Před kamery ji znovu přivedl Robert Hossein, který ji obsadil do své adaptace slavného Hugova románu UBOŽÁCI (Les misérables, 1982) a později ještě do filmu ČERVENÝ KAVIÁR (Le caviar rouge, 1986). Poslední léta na jevišti zasvětila účinkování v ruské klasice (Zločin a trest, Strýček Váňa, Revizor).

Před kamerou se objevila naposledy v malé roli staré ženy ve filmu BIRKENAU (La petite prairie aux bouleaux, 2003), práci v divadle završila pohostinským vystoupením v Molièrově hře Monsieur de Pourceaugnac v Théâtre d’Union v Limoges. Za své zásluhy obdržela Řád umění a literatury udělovaný francouzským ministerstvem kultury. Nathalie Nerval zemřela v Paříži 7. května 2012 ve věku 86 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.