Pierrette Bruno

Pierrette Bruno

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1965

La Bonne planque

Film - Komedie


1961

Radosti velkoměsta

Film - Komedie


1960

Kapitán

Film - Dobrodružný, Historický


1958

Le Tombeur

Film


1956

Mon curé chez les pauvres

Film


1954

Les Lettres de mon moulin

Film - Komedie, Drama


1952

Le Boulanger de Valorgue

Film - Komedie

Fruit défendu, Le

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka a operetní zpěvačka Pierrette Bruno natočila pouze sedm filmů, přesto jsme se s ní mohli setkat i u nás. Pochází z Marseille, kde také začala studovat herectví na místní konzervatoři, později přešla na Národní konzervatoř dramatických umění v Paříži, kde pokračovala ve studiu pod vedením významného divadelního herce Denise d’Inèse.

Počátkem padesátých let se začala objevovat souběžně na jevišti i ve filmu, hrála například v divadle Théâtre Michel, později častěji účinkovala na scéně Théâtre Daunou a v šedesátých letech se její doménou stala opereta. Před kamerou debutovala vedlejší rolí ve filmu ZAKÁZANÉ OVOCE (Le fruit défendu, 1952) s Fernandelem v hlavní roli. S ním se následně setkala ve filmu PEKAŘ Z VALORGUE (Le boulanger de Valorgue, 1953), kde již hrála jednu z hlavních rolí svobodné matky Françoise. Poslední velkou příležitost jí přinesla komedie ZÁLETNÍK (Le tombeur, 1959), v níž se v roli půvabné Poupette stala vyvolenou titulního hrdiny (Jacques Jouanneau).

Mezitím se stále věnovala aktivně hlavně divadlu, příležitostně pracovala i pro dabing, v šedesátých letech rozšířila své působení i o televizi. U nás jsme ji mohli vidět ve známém dobrodružném filmu KAPITÁN (Le capitan, 1960), v němž se jako Italka Giuseppa zakoukala do Bourvila. S ním pak hrála ještě ve filmu RADOSTI VELKOMĚSTA (Le tracassin ou Les plaisirs de la ville, 1961). Tím se zároveň její filmografie uzavírá, později se ještě dvakrát objevila v televizi. Sama napsala také několik divadelních her, naposledy to byla inscenace Le Charimari uváděná v letech 1981-1983 v několika divadlech v Paříži a Versailles.

Zhruba v polovině osmdesátých let ukončila Pierrette Bruno své umělecké aktivity a od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.