Jole Voleri

Jole Voleri

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1941

Fuggitiva, La

Film


1940

La danza dei milioni

Film - Komedie

Tutto per la donna

Film

Manovre d'amore

Film

Manon Lescaut

Film - Drama

Životopis

Italská herečka Jole Voleri se před kamerou pohybovala jen velmi krátkou dobu a dnes patří ke spíše zapomenutým osobnostem italské kinematografie z doby druhé světové války. Narodila se v malém městečku Turriaco na severu Itálie a její vlastní jméno zní Jolanda Povoleri, pozdější umělecký pseudonym vznikl jednoduchým zkrácením křestního jména i příjmení. V rodném Turriacu vyrůstala v solidních materiálních poměrech, cestu do uměleckých sfér jí otevřelo vítězství v soutěži Miss Terst (respektive Královna Terstu – La regina di Trieste), v níž triumfovala v době středoškolských studií.

Po tomto úspěchu stejně jako jiné krásné dívky zatoužila po herecké kariéře a odešla do Říma, kde se nechala zapsat ke studiu na Národní akademii dramatických umění, kde ji učila mimo jiné slavná herečka Emma Gramatica. Krásná dívka na prestižní herecké škole nemohla uniknout zájmu filmařů a její kariéra před kamerou měla rychlý průběh. V únoru 1940 se objevila poprvé v adaptaci opery MANON LESCAUT (1940), zatím pouze v menší roli.

Ještě v témže roce na ni čekaly již i velké role, hlavní ženskou úlohu ředitelské dcerky Herty, která se provdá za podřízeného svého otce, hrála v komedii TANEC MILIÓNŮ (La danza dei milioni, 1940), další velký part odehrála v melodramatu MANÉVRY LÁSKY (Manovre d’amore, 1940), které končilo šťastně trojnásobnou svatbou. Naposledy stála před kamerou ve filmu UPRCHLÍK (La fuggitiva, 1941), v němž vytvořila zajímavou dvojici se slavnou Annou Magnani.

Všechny zmíněné filmy spadají do dnes zatracovaného žánru tzv. bílých telefonů, nutno ovšem dodat, že vesměs jsou dnes dostupné na DVD, první promítání jejích filmů se navíc kdysi těšilo značnému zájmu v rodném Turriacu, kde bylo místní kino naplněno do posledního místa po tři dny. Jole Voleri se ale počátkem druhé světové války provdala a za svou slibně se rozbíhající hereckou kariérou nekompromisně zavřela dveře. Její manžel Sergio, kdysi armádní důstojník, zemřel v roce 1999, děti spolu neměli, ale manželství bylo šťastné. Jole Voleri dodnes žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.