Annette Vadim

Annette Vadim

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1965

Scippo, Lo

Film


1963

Un soir... par hasard

Film - Dobrodružný, Krimi, Thriller, Akční

La smania addosso

Film - Komedie


1962

Sváteční vyjížďka

Film - Komedie, Road movie, Drama

Černá duše

Film - Drama

Don giovanni della Costa Azzurra, I

Film - Komedie, Drama


1961

Il carabiniere a cavallo

Film - Komedie


1960

Orfeova závěť

Film - Životopisný, Drama, Fantasy

A umřít z rozkoše

Film - Horor


1959

Nebezpečné známosti

Film - Drama, Romantický


1956

Cinépanorama

Seriál - Dokumentární


1952

Reflets de Cannes

Seriál - Dokumentární


Hostka

1998

Tout le monde en parle

Seriál - Komedie, Talk-show


Archivní záběry

2016

Roger Vadim

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

V šedesátých letech patřila k největším krasavicím své doby, hrála ve slavných filmech a její úsměv zářil z titulních stránek časopisů po celé Evropě, kromě toho nosila příjmení jednoho z nejvýznamnějších režisérů, přesto byla herecká kariéra Annette Vadim jen krátkou a z dnešního pohledu nevýraznou epizodou. Pocházela z Dánska, její rodné jméno bylo Annette Stroyberg. Otec byl lékařem, ale zemřel záhy, matka se pak s oběma dcerami přestěhovala do Kodaně.

Své půvaby začala Annette Stroyberg uplatňovat v polovině padesátých let a již v roce 1956 se dostala do Paříže, kde byla mimo jiné modelkou firmy Coco Chanel, krátce nato pronikla i na titulní stranu magazínu Elle. Mezi jinými umělci se tehdy setkala také s režisérem Rogerem Vadimem (1928-2000). Další události měly rychlý spád – v červnu 1958 sňatek s Vadimem, který se krátce předtím rozvedl s Brigitte Bardot, narození dcery Nathalie Vadim (*1958) a jedna z hlavních rolí ve Vadimově filmu NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (Les liaisons dangereuses, 1959).

Na velkou filmovou roli nebyla Annette Vadim připravena, což se následně projevilo v kritikách, pochopitelně se jí však dostalo značné pozornosti. Manželství s Rogerem Vadimem se rozpadlo nedlouho poté při natáčení jejich dalšího společného filmu A UMŘÍT Z ROZKOŠE (Et mourir de plaisir, 1960). Až tady Annette zaujala jako herečka v úloze mladé Camilly, která se pod vlivem ženy-vampa (Elsa Martinelli) stane vražedkyní. Po rozvodu v roce 1960 Vadim spěchal do náruče Catherine Deneuve, zatímco Annette odešla do Itálie, kde si od ní velké úspěchy sliboval významný filmový producent Dino de Laurentiis.

Jejím prvním filmem v Itálii byla Lizzaniho komedie ČETNÍK NA KONI (Il carabiniere a cavallo, 1961), v dalším snímku ČERNÁ DUŠE (Anima nera, 1962) se setkala s Vittoriem Gassmanem, který byl pak krátce i jejím partnerem v soukromém životě. Hráli spolu pak ještě ve filmu SVÁTEČNÍ VYJÍŽĎKA (Il sorpasso, 1962) a po jejich rozchodu v roce 1963 se v souvislosti s Annettiným jménem spekulovalo s dalšími slavnými osobnostmi jako byli Alain Delon, Omar Sharif nebo Warren Beatty.

Po natočení filmu KRÁDEŽ (Lo scippo, 1965) rezignovala na další kariéru před kamerou, u filmu se ale později příležitostně prosazovala jako producentka. Mezitím se podruhé provdala a střídala pobyty v Paříži a severní Africe. Postupně se stahovala do soukromí a její mediální sláva se stávala minulostí. Po druhém rozvodu se jejím třetím manželem stal řecký lodní magnát Gregory Callimanopulos a s ním pak nějaký čas žila v Kalifornii.

I třetí manželství skončilo rozvodem a Annette Vadim se pak vrátila do Evropy, natrvalo se usadila v Kodani. Na veřejnosti se naposledy objevila na pohřbu Rogera Vadima v roce 2000, kde se setkala se všemi jeho osudovými ženami (Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jane Fonda, Marie-Christine Barrault). V té době byla již Annette Vadim vážně nemocná a zhoubnému nádoru nakonec podlehla. Zemřela v Kodani 12. prosince 2005 ve věku 69 let. Zanechala po sobě pouhých deset filmových rolí a ze tří manželství tři děti. Nejstarší dcera Nathalie (*1958) z manželství s Rogerem Vadimem je filmovou režisérkou.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.