Jacques Chabassol

Jacques Chabassol

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1963

Voyage à Biarritz, Le

Film


1960

Arrêtez les tambours

Film - Drama

Marche ou crève

Film


1959

La nuit des traqués

Film - Krimi, Thriller, Drama


1958

Les Tricheurs

Film - Drama


1955

Padrone sono me..., Il

Film - Drama


1954

Případ Mauricius

Film - Drama

Huis clos

Film - Drama

Před potopou

Film - Drama

Životopis

Herec Jacques Chabassol patřil v padesátých letech 20. století k nadějným talentům francouzského filmu, jeho kariéra ale trvala jen necelých deset let, během nichž natočil devět snímků. Pocházel z obchodnické rodiny a narodil se v Paříži, dětství strávil v umělecky inspirativním prostředí pařížského Montmartru. Poválečná mladá generace se chtěla především bavit, stejně tak i Jacques Chabassol, který začal pravidelně chodit do divadla a nakonec se již v sedmnácti letech stal i hercem. Jeho debutem na jevišti byla hra Le piège à l’innocent v divadle Théâtre de l’Oeuvre v roce 1953.

Krátce nato oslovil Chabassola významný režisér André Cayatte, který hledal mladé neokoukané tváře pro svůj film PŘED POTOPOU (Avant le déluge, 1954). Tady Chabassol hrál jednoho z pětice mladých delikventů, film měl nejen úspěch v kinech, ale získal i dvě ceny na festivalu v Cannes. Následovala další velká role mladého Etzela Andergasta, který po letech otvírá starý případ, aby očistil jméno svého otce (PŘÍPAD MAURIZIUS – L’affaire Maurizius, 1954). Osvědčená literární předloha, hvězdné obsazení a jméno režiséra Juliena Duviviera opět zaručily velký úspěch v kinech. V závěru roku 1954 pak diváci mohli Chabassola vidět ještě ve filmu S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (Huis clos, 1954), v němž byla jeho partnerkou Gaby Sylvia.

V následujícím roce byl Chabassol pozván do Itálie, kde ztvárnil jednu z hlavních rolí v adaptaci literární předlohy JÁ JSEM PÁN (Il padrone sono me, 1955) režiséra Franca Brusatiho. I když měl slibně nastartovanou kariéru filmového herce, dva a půl roku pak strávil ve vojenské službě v Alžírsku, což vysvětluje delší přestávku ve filmování, v Alžírsku se ale jako herec zúčastnil divadelního turné pro vojáky. Před kamerou se objevil znovu až v roce 1958, kdy hrál menší roli v mimořádně úspěšném filmu PODVODNÍCI (Les tricheurs, 1958) režiséra Marcela Carné.

V této době se ale Chabassol věnoval spíše již jen podnikání, otevřel si jednu restauraci na Montmartru a jednu na venkově. Jeho podniky byly místem pro setkávání umělců, konaly se zde výstavy, sám Chabassol se uplatnil jako malíř nebo i kostýmní výtvarník. Na přelomu 50. a 60. let hrál dvě vedlejší role ve filmech začínajícího režiséra Georgese Lautnera. Poslední výstup před kamerou v roli studenta Charlese absolvoval Chabassol v komedii VÝLET DO BIARRITZ (Voyage à Biarritz, 1963), v níž byl jeho otcem populární komik Fernandel.

Rokem 1963 se tedy uzavřela Chabassolova herecká kariéra, od té doby žije v soukromí a věnuje se nadále podnikání. I když byl pařížským patriotem a rád se aktivně zúčastnil kulturního dění v metropoli, později přesídlil na venkov do Provence a sám k tomu řekl: „Když okusíte život na jihu, zjistíte, že bez Paříže se dá žít.“ Do hlavního města nicméně dodnes zajíždí několikrát ročně.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.