Henri Serre

Henri Serre

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Belle Époque

Seriál


1991

Riviera

Seriál - Drama


1990

Mister Frost

Film - Horor, Thriller, Drama

Moi, général de Gaulle

Film

Sixičme gauche

Seriál - Komedie

Je t'ai dans la peau

Film


1989

Francouzská revoluce

Film - Válečný, Drama, Historický

Lundi noir

Film


1988

Auto dělá člověka

Seriál - Komedie, Drama

Sonate pathétique, La

Seriál - Drama


1987

De guerre lasse

Film - Válečný, Drama


1985

Le Soulier de satin

Film - Drama

Vertiges

Film - Muzikál, Drama


1983

Černé vrány

Film - Drama, Romantický


1982

Épingle noire, L'

Seriál - Historický


1980

La vie des autres

Seriál - Drama

Oeil du maître, L'

Film

Une nuit rêvée pour un poisson banal

Film - Drama


1979

Amours de la belle époque, Les

Seriál

Rue du Pied de Grue

Film - Komedie, Drama


1977

Héritiers, Les

Seriál - Drama


1975

Zvláštní oddělení

Film - Thriller

L'inspecteur mène l'enquête

Seriál


1974

Messieurs les jurés

Seriál - Krimi, Drama

Soukromý klub

Film - Drama


1973

Vie facile, La

Film

Le Sourire vertical

Film - Drama


1971

Zloděj koní

Film - Dobrodružný, Drama


1969

Jutrzenka

Film

Main, La

Film - Drama


1967

Fantomas kontra Scotland Yard

Film - Dobrodružný, Komedie, Krimi, Fantasy

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1966

Atout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117

Film - Krimi, Thriller, Akční

La Dame d'outre-nulle part

Film - Sci-Fi


1963

Bludička

Film - Drama

Veronský proces

Film - Drama, Historický


1962

Jules a Jim

Film - Drama, Romantický

Boj na ostrově

Film - Drama


1960

Tire-au-flanc 62

Film - Komedie


1958

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1953

Femmes de Paris

Film

Životopis

Ve filmu zazářil francouzský herec Henri Serre v době vzestupu francouzské nové vlny, pak se objevoval spíše v televizi, u nás jsme jej mohli vidět i v několika komerčněji zaměřených titulech. Celé jeho jméno zní Henri Jean René Serre a narodil se v Sète na jihu Francie. S profesionálním divadlem začínal počátkem padesátých let 20. století, účinkoval například v Théâtre de l’Oeuvre, později v Théâtre de Lutèce, kde hrál především ve světové i francouzské moderně. Již ve svých začátcích se objevil i před kamerou, jeho debutem byla epizodní úloha zákazníka v nočním klubu ve filmu PAŘÍŽSKÉ ŽENY (Les femmes de Paris, 1952).

Mezi významné osobnosti stříbrného plátna pronikl Henri Serre počátkem šedesátých let; s významným představitelem francouzské nové vlny Françoisem Truffautem se setkal při práci na filmu ULEJVÁCI (Tire-au-flanc 62, 1962), v Truffautově režii pak odehrál jednu z titulních rolí Jima v lyrickém příběhu o lásce dvou přátel k jedné ženě JULES A JIM (Jules et Jim, 1962). Tento mezinárodně oceněný příspěvek nové vlny vidělo ve francouzských kinech půldruhého miliónu diváků, v dobové konkurenci to ale stačilo jen na padesátou pozici v komerční úspěšnosti v daném roce. Ve stejném roce se Henri Serre objevil po boku Romy Schneider v dramatu BOJ NA OSTROVĚ (Le combat dans l’ile, 1962).

Věhlas Henriho Serre přesáhl hranice Francie a postavu politika a módního návrháře Emilia Pucciho ztvárnil v italském historickém filmu PROCES VE VERONĚ (Il processo di Verona, 1963), menší příležitost dostal i od dalšího tvůrce francouzské nové vlny Louise Malle (BLUDIČKA – Le feu follet, 1963). Přes slibný vstup do zlatého fondu francouzské kinematografie se další účast Henriho Serre odehrávala v komerčním proudu, manželskou dvojici s Marinou Vlady vytvořil ve špionážním filmu TAJNÝ AGENT V TOKIU (À tout coeur a Tokyo pour OSS 117, 1966), jako tajemníka Berthiera zamilovaného do Lady McRashleyové (Françoise Christophe) jsme jej mohli vidět ve filmu FANTOMAS KONTRA SCOTLAND YARD (Fantômas contre Scotland Yard, 1966).

Na přelomu 60. a 70. let zůstával Henri Serre vytíženým divadelním hercem, kromě pařížských divadel vystupoval i na legendárním festivalu v Avignonu (Jak se vám líbí od W. Shakespeara, 1976). Před kamerou se objevoval častěji v televizi, hrál například ve čtyřech epizodách oblíbeného detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les dernières cinq minutes, 1969-1974), z jeho další filmografie připomeňme koprodukční western ZLODĚJ KONÍ (Romansa konjokradice, 1971) nebo menší roli zástupce ministerstva vnitra v politickém dramatu ZVLÁŠTNÍ ODDĚLENÍ (Section spéciale, 1975). Ve formátu televizních seriálů několikrát hrál i skutečné historické osobnosti, v seriálu BORGIOVÉ (Les Borgia ou le sang doré, 1977) byl Leonardem da Vincim, ve slavné čtyřdílné FRANCOUZSKÉ REVOLUCI (La révolution française, 1989) zosobnil lynčovaného bastilského guvernéra de Launaye.

I když Henri Serre hrál poměrně často až do poloviny devadesátých let, role i filmy, v nichž se objevoval, nedosahovaly významu jeho počáteční participace před kamerou v šedesátých letech. Zmínku si ale určitě zaslouží titulní role v televizním životopisném snímku JÁ, GENERÁL DE GAULLE (Moi, général de Gaulle, 1990).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.