Michel de Ré

Michel de Ré

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1977

Krajkářka

Film - Drama, Romantický


1975

L'inspecteur mène l'enquête

Seriál

Falešné dno

Film

Chant du départ, Le

Film

Les Noces de porcelaine

Film - Komedie, Drama


1974

Au théâtre ce soir: Edouard mon fils

Film

Les brigades du Tigre

Seriál - Krimi, Thriller, Akční


1973

La belle au bois dormant

Film

L'éducation sentimentale

Seriál - Drama

Duchesse d'Avila, La

Seriál


1972

Pente douce, La

Film

4500 kilos d'or pur

Film


1968

Cvokové

Film - Komedie, Sportovní


1967

Les Arnaud

Film - Krimi, Drama

Johnny Banco

Film - Komedie, Krimi

Lagardère

Seriál


1966

Pod africkým sluncem

Film - Krimi, Drama

Le trompette de la Bérésina

Seriál

Marie Tudor

Film

Tour Eiffel qui tue, La

Film


1965

Fifi Pírko

Film - Komedie, Fantasy

Le dossier Pyrénées

Film - Drama

Dossiers de Jerôme Randax, Les

Seriál - Krimi


1964

Angelika, markýza andělů

Film - Dobrodružný

Les cabinets particuliers

Film


1963

Vice et la vertu, La

Film - Drama

Ballade pour un voyou

Film - Komedie, Drama


1962

Neděle ve Ville d'Avray

Film - Drama

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller

Commandant X

Seriál

Joueur, Le

Film - Drama

La Poupée

Film - Sci-Fi


1961

Rendez-vous de minuit, Le

Film - Drama

Ce soir ou jamais

Film - Komedie, Drama

Pavé de Paris, Le

Film


1960

Tisící okno

Film - Komedie, Drama


Režisér

1966

Tour Eiffel qui tue, La

Film


Scenárista

1966

Le trompette de la Bérésina

Seriál

Životopis

Michel de Ré byl významným francouzským hercem a režisérem v divadle, filmu se sice spíše vyhýbal, hrál ale také v televizi. Narodil se v Paříži, jeho vlastní jméno bylo Michel Alexandre Gallieni, jeho otcem byl Gaëtan Gallieni (1887-1940), slavnější je ale jméno dědečka, jímž byl francouzský maršál Joseph Gallieni (1849-1916), hrdina první světové války z bitvy na Marně. Michel se s divadlem začal seznamovat již v době dospívání a právě s ohledem na slavné jméno své rodiny přijal umělecký pseudonym de Ré.

Koncem čtyřicátých let 20. století začínal souběžně jako herec a režisér v Théâtre de Vieux Colombier, brzy se stal ředitelem pařížského divadla Théâtre du Quartier Latin, kde opět na pozici režiséra uváděl především francouzský repertoár. Ředitelem divadla byl do roku 1956, poté účinkoval na dalších pařížských scénách, uplatnění našel i na letních divadelních festivalech. Před kamerou se objevil poprvé ve vedlejší roli v dramatu TISÍCÍ OKNO (La millième fenêtre, 1960), vzápětí jej ke středně velkým hereckým úkolům začali zvát režiséři zvučných jmen jako Henri Decoin (PAŘÍŽSKÁ DLAŽBA – Le pavé de Paris, 1961) nebo Michel Deville (DNES VEČER NEBO NIKDY – Ce soir ou jamais, 1961).

Spolupracovat začal také s televizí a velkou popularitu mu přinesla titulní role kapitána zpravodajských služeb v seriálu COMMANDANT X (1962-1964), který vycházel ze skutečných událostí za druhé světové války. Zmínku si zaslouží účast v oscarovém snímku NEDĚLE VE VILLE D’AVRAY (Les dimanches de Ville d’Avray, 1962), menší part odehrál také v poetickém Lamorissově filmu FIFI PÍRKO (Fifi la plume, 1965). Stále častěji hrál v televizi, další titulní postavu ztvárnil v detektivním seriálu PŘÍPADY JERÔMA RANDAXE (Les dossiers de Jerôme Randax, 1965-1966), v historickém seriálu LAGARDÈRE (1967) se objevil jako španělský král Filip II., skutečných historických osobností ostatně v televizi hrál více.

Přes stoupající počet filmových a televizních rolí nutno dodat, že prioritou Michela de Ré zůstávalo nadále divadlo, ať už na pozici herce nebo režiséra. Střídal modernu i klasiku, na festivalu v Avignonu se například představil jako Odysseus ve hře Trojská válka nebude (1971), častěji účinkoval v dílech německy píšících autorů jako byli Bertolt Brecht nebo Friedrich Dürrenmatt. Ještě v šedesátých letech se objevil ve vedlejších rolích po boku hvězd typu Michèle Mercier (POD AFRICKÝM SLUNCEM – Le soleil noir, 1966) nebo Bourvil (CVOKOVÉ – Les cracks, 1968).

Filmová kamera jej zachytila naposledy jako malíře v oceněném snímku KRAJKÁŘKA (La dentellière, 1977), pak se objevil ještě v několika seriálech. Michel de Ré zemřel náhle v Paříži 15. března 1979 ve věku 54 let. Jeho dlouholetou životní partnerkou byla herečka Martine Sarcey (1928-2010), s níž hrál nejen v divadle, setkali se i v již zmíněném filmu FIFI PÍRKO, v němž vytvořili partnerskou dvojici na loďce.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.