Jean Yonnel

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1966

La dama del alba

Film - Drama


1963

Un drôle de paroissien

Film - Komedie


1961

Kapitán Fracasse

Film - Dobrodružný, Historický


1955

Marianne de ma jeunesse

Film - Drama, Romantický


1952

Procès au Vatican

Film - Životopisný, Drama


1949

Grand rendez-vous, Le

Film


1947

Requins de Gibraltar, Les

Film - Drama


1946

Mission spéciale

Film - Thriller, Drama

3 tambours, Les

Film


1945

Part de l'ombre, La

Film - Romantický


1938

La Tragédie impériale

Film - Drama


1937

Boissière

Film

Nuits blanches de Saint Pétersbourg, Les

Film - Drama


1936

L'Appel du silence

Film - Drama


1935

Königsmark

Film


1934

Amok, kletba tropů

Film - Drama

Fanatisme

Film - Drama


1922

Vingt ans après

Film


1915

Strass et Compagnie

Film

Životopis

Francouzský herec Jean Yonnel patřil k početné rumunské komunitě, která se po první světové válce usadila ve Francii, ze slavných kolegyň rumunského původu připomeňme herečky Elviru Popesco nebo Jany Holt. Narodil se v Bukurešti jako Esteve Schachmann, do Francie přišel v průběhu první světové války a herectví studoval na Národní konzervatoři pod vedením profesora Julese Leitnera. Studium dokončil s první cenou v oboru komedie i tragédie a jako herec první cenné zkušenosti získal ve svém prvním angažmá v Théâtre Sarah Bernhardt v sezóně 1918-1919. Na tomto jevišti jej pak počátkem dvacátých let proslavila Rostandova hra Sláva.

V krátkých angažmá prošel několika dalšími pařížskými divadly (Théâtre de la Porte Saint-Martin, Théâtre de l’Odéon), nakonec v roce 1926 natrvalo zakotvil na prestižní scéně Comédie Française. Od rolí mladých romantických milovníků se brzy propracoval k velkým dramatickým postavám klasického francouzského repertoáru a v meziválečném období se tak zařadil mezi významné herce. Titulní role hrál například v Racinových hrách (Britannicus, 1926-1930; Mithridates, 1937-1961; obě tyto hry zároveň režíroval), v Hugově Ruy Blasovi (1938-1944) nebo v Molièrově Tartuffovi (1945), zahrál si i Shakespearova Hamleta.

Pro většinu členů Comédie Française je společná minimální participace ve filmu, což se týká i Jeana Yonnela. Již za první světové války se sice objevil v několika němých filmech, před kameru se ale vrátil až ve třicátých letech, hlavní roli doktora Holka hrál v dobrodružném filmu F. A. Ocepa AMOK, KLETBA TROPŮ (Amok!, 1934). Dodejme, že tento film byl tehdy uveden i v našich kinech a jako jeden z prvních byl opatřen českým dabingem. Další hlavní roli, tentokrát skutečnou postavu katolického misionáře Charlese de Foucaulda, hrál Yonnel ve filmu VOLÁNÍ TICHA (L’appel du silence, 1936) režiséra Léona Poiriera. V několika filmech oblékl historický kostým (KONIGSMARCK, 1935; RASPUTIN – La tragédie impériale, 1938). V adaptaci Tolstého předlohy Kreutzerova sonáta (BÍLÉ NOCI V PETROHRADU – Les nuits blanches de Saint-Pétersbourg, 1938) hrál opět hlavní roli bohatého statkáře Pozdnyševa.

Během druhé světové války se Yonnel dopracoval k největšímu úspěchu na jevišti v podobě Montherlantovy hry Mrtvá královna, v níž hrál hlavní roli krále Ferranta. V Comédie Française byla hra uváděna dvacet let (1942-1962) a dosáhla 330 repríz. K filmování se vrátil po delší přestávce v roce 1945, jako naftařský magnát Sartène se ve špionážním filmu ZVLÁŠTNÍ MISE (Mission spéciale, 1945) objevil po boku své již zmíněné krajanky Jany Holt. V životopisném filmu PROCES VE VATIKÁNU (Procès au Vatican, 1952) se objevil ve vedlejší roli abbého Faure. Ve spolupráci s režisérem Julienem Duvivierem pak hrál menší úlohu rytíře ve filmu MARIANNA MÉHO MLÁDÍ natočeném ve francouzské a německé verzi (Marianne de ma jeunesse, 1955; Marianne, meine Jugendliebe, 1955).

V letech 1947-1962 byl Jean Yonnel profesorem na Národní konzervatoři dramatických umění, a i když zvláště v pozdějším období byl vnímán jako stoupenec zastaralých forem klasického herectví, patřil k uznávaným pedagogům. V roce 1955 ukončil angažmá v Comédie Française a v následujícím roce zde byl jmenován čestným členem, příležitostně zde ale nadále pohostinsky vystupoval (Paní z Monsoreau, 1959; Ruy Blas, 1960), hrál i na divadelních festivalech a znovu se vracel i k divadelní režii.

I když byl Jean Yonnel významnou osobností francouzského divadla a v meziválečném období i filmu, u nás jej dnes můžeme znát jen díky vedlejší, ale dějově podstatné roli starého prince de Moussy, kterou hrál po boku Jeana Maraise ve filmu KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1961).

Jean Yonnel zemřel v Paříži 17. srpna 1968 ve věku 77 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.