Miles Davis

Miles Davis

Osobnostcsfd.cz

Herec, Moderátor, Skladatel

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2016

50 ans Montreux Jazz Festival : More than Jazz

Film - Dokumentární


2004

The Greatest Canadian

Seriál - Dokumentární, Životopisný, Historický


2001

A Huey P. Newton Story

Film - Dokumentární


2000

Ali-Frazier I: One Nation... Divisible

Film - Dokumentární


1991

Dingo

Film - Drama


1987

On the Edge

Film - Drama


1986

Sun City/The Making of Sun City

Film - Dokumentární, Muzikál


1984

Miami Vice

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1981

The Beginnings of Bebop

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1971

Fight of the Century

Film - Sportovní


1960

The Robert Herridge Theater

Seriál - Drama


Moderátor

1986

VH1 New Visions

Seriál - Hudební, Publicistický


Skladatel

1991

Dingo

Film - Drama


1987

Siesta

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama


1985

Alfred Hitchcock uvádí

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1968

Symbiopsychotaxiplasmóza, scéna 1

Film - Dokumentární


1958

Výtah na popraviště

Film - Krimi, Drama


Host

1997

Tracks

Seriál - Dokumentární, Hudební


1988

20th NAACP Image Awards

Seriál - Publicistický

Sunday Night

Seriál - Hudební


1969

Jazz Scene at the Ronnie Scott Club

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2020

Charlie Parker, legenda moderního jazzu

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Ronnie's

Film - Dokumentární


2019

Miles Davis: Birth of the Cool

Film - Dokumentární, Hudební

Efekt Vašulka

Film - Dokumentární


2017

Betty: They Say I'm Different

Film - Dokumentární

Mr. Pori Jazz

Film - Dokumentární, Hudební


2015

Hôtel La Louisiane

Film - Dokumentární


2010

Io sono Tony Scott, ovvero come l'Italia fece fuori il più grande clarinettista del jazz

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný


2001

The Miles Davis Story

Film - Dokumentární


1986

Video Jukebox

Seriál - Hudební

Životopis

Americký trumpetista Miles Dewey Davis III., patří mezi nejvlivnější a nejuznávanější postavy v historii jazzu a hudby 20. století.

Miles Dewey Davis III se narodil do zámožné rodiny. Jeho matka byla učitelkou hudby a houslistkou a jeho otec byl zubař. Vlastnili statek o rozloze 81 hektarů se ziskovou farmou prasat. Ve 30. letech navštěvoval Davis základní černošskou školu Johna Robinsona, kde předváděl dobré výsledky v matematice, hudbě a sportu. V té době dostal svou první trubku a ve 40. letech se již účastnil mnoha talentových soutěží, kde byl často diskriminován kvůli své rase, což ho vybičovalo k intenzivnímu cvičení.

V 16 letech se přestěhoval do akčnějšího New Yorku, aby našel svůj idol Charlieho Parkera. S Charliem se stali rychle přátelé a každý večer jamovali jazzové fůze. V té době také navštěvoval Institut hudebních umění. Parker měl však v průběhu let čím dál větší problémy s drogama, což se projevovalo v jeho nevyzpytatelných náladách a vztahy v kapele byly napjaté. Davis byl oproti tomu vegetarián, nebral drogy a nepil ani alkohol. Od Parkera odešel z důvodu nevyplacených výplat a v následujících letech střídal spoluhráče bez ohledu na barvu kůže.

Počátkem 50. let však Davis třel bídu s nouzí, narodilo se mu druhé dítě a propadl závislosti na heroinu. V té době byl policií zatčen za držení heroinu a i když byl za několik týdnů osvobozen, práce bylo ještě méně. Zachránilo ho podepsáni smlouvy a vydání několika alb, které zlepšily jeho finanční situaci, ale pověst arogantního a chladného muže mu zůstala. Z drogové závislosti se však vyhrabal až na sklonku 50. let, kdy vyšlo jeho nejslavnější album „Kind of Blue“, které je kritiky uznávano jako nejlepší jazzové album všech dob. V té době byl Davis zatknut za napadení policisty a později čelil obvinění z domácího násilí, což okomentoval slovy, že je moc temperamentní a žárlivý.

V 60. letech bojoval se závislostí na kokainu a alkoholu. Jazzový kritik Leonard Feather navštívil Davisův byt a byl šokován, když zjistil, že poslouchá alba Byrds, Arethy Franklin, Jamese Browna, Sly and the Family Stone a Jimiho Hendrixe. V říjnu 1969 byl Davis pětkrát postřelen v autě jednou ze svých milenek, incident ho však nechal chladným. V 60. letech i 70. letech vydává další úspěšná alba, ale trápila ho pneumonie, osteoartróza, srpkovitá anémie, deprese, bursitida a žaludeční vředy a spoléhal na alkohol, kodein a morfin. Jeho show bývaly pravidelně kritizovány kritiky, kterým vadil jeho zvyk vystupovat zády k publiku.

Během 80. let se dokázal zbavit závislosti na kokainu. V lednu 1982 se Davis opil a utrpěl mrtvici, která dočasně paralyzovala jeho pravou ruku. Po třech měsících léčby čínským akupunkturistou byl schopen znovu hrát na trubku. Poslechl varování svého lékaře a vzdal se alkoholu i drog. V roce 1985 byl Davis diabetik a vyžadoval denní injekce inzulínu. V té době spolupracoval také s post-punkovými soubory jako Scritti Politti nebo Public Image Ltd..

Na začátku září 1991 se Davis podrobil rutinním testům a lékaři navrhli, aby si nechal implantovat tracheální trubici, aby se mu lépe dýchalo po opakovaných záchvatech bronchiální pneumonie. Po jednom záchvatu upadl do kómatu a po několika dnech podpory života byl jeho stroj vypnut. Davis zemřel 28. září 1991 a jeho smrt byla přičítána kombinovaným účinkům mrtvice, zápalu plic a selhání dýchání.

Epistemolog

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.