Danielle Volle

Danielle Volle

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1990

Le Mari de l’ambassadeur

Seriál - Dobrodružný


1987

Lévy et Goliath

Film - Komedie


1986

Hříchy

Seriál - Drama, Romantický

Affaire Marie Besnard, L'

Film - Drama


1984

Amours des années 50, Les

Seriál - Drama, Romantický


1983

Paris-Madagascar

Film


1982

Der schwarze Bumerang

Seriál - Dobrodružný, Thriller


1980

Cabrioles

Film - Komedie


1979

Paris-Chamonix

Film

Paris-Vichy

Film


1978

Pozor, děti se dívají

Film - Thriller, Drama


1977

Histoire d'une salamandre

Film - Drama


1975

Erreurs judiciaires

Seriál - Drama


1973

Neveu d'Amérique, Le

Seriál - Dobrodružný

Mohicans de Paris, Les

Seriál - Dobrodružný, Historický

Ton amour et ma jeunesse

Seriál - Drama


1969

Sicilský klan

Film - Krimi, Drama

Marie Waleska

Film


1966

Vive la vie

Seriál - Komedie

Une femme en blanc se révolte

Film


1964

La bonne soupe

Film - Drama


1961

La Reine Margot

Film - Drama, Historický

Životopis

Francouzská herečka Danielle Volle krátce působila na nejslavnější scéně Comédie Française, často obsazovaná byla v televizi, i u nás ji ale můžeme znát také z filmu. Pocházela z Paříže a od dětství toužila po hraní, herectví původně studovala v proslulé škole René Simona, poté pokračovala na pařížské Národní konzervatoři, kterou absolvovala s druhou cenou v oboru tragédie a klasické komedie.

Po studiích byla Danielle Volle angažována do prestižního divadla Comédie Française, kde působila v letech 1959-1963 a hrála vedlejší role v řadě her klasických i moderních francouzských autorů. V této době také začala spolupracovat s filmem a televizi, kromě jednoho krátkého filmu hrála v televizní inscenaci KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1961), kde ztvárnila vedlejší postavu Henrietty de Nevers, později se objevila ve filmu DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964). Mezitím opustila Comédie Française, významnou osobností se ale stala v Théâtre National Populaire (například ve hře Pan Puntila a jeho služebník Matti, 1967), vystupovala také na divadelních festivalech, několikrát ji diváci mohli vidět například na proslulé letní přehlídce v Avignonu (1968, 1971).

Vedle divadla zanechala Danielle Volle výraznou stopu v televizi, kde poprvé točila v roce 1961. Hrála v řadě seriálů, zmínku si ale zaslouží titulní role Napoleonovy polské milenky Marie Walewské (MARIE WALESKA, 1969), z dalších postav v historických kostýmech připomeňme seriál PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973). Z její minimální účasti ve filmu se rozhodně sluší uvést slavnou kriminálku SICILSKÝ KLAN (Le clan des Siciliens, 1969), v níž v úloze Monique Sartet vytvořila sourozeneckou dvojici s Alainem Delonem. S ním ostatně později hrála ve filmu POZOR, DĚTI SE DÍVAJÍ (Attention, les enfants regardent, 1978). To také bylo její poslední vystoupení před filmovou kamerou, poté hrála výhradně v televizi.

Danielle Volle ve Francii proslula především jako vynikajicí dabérka, kromě zahraniční animované produkce ji diváci mohli slyšet v řadě amerických seriálů různých žánrů (COLUMBO; DALLAS; ALLY MCBEAL; SABRINA, MALÁ ČARODĚJNICE), často dabovala také německé seriály. Kromě značného vytížení v dabingu nadále vystupovala také v divadle.

Zemřela následkem rakoviny v Paříži 24. listopadu 2000 ve věku 63 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.