Stéphane Slima

Stéphane Slima

Osobnostcsfd.cz

Herec

10. října, 1970

26. srpna, 2012, neznámo kde

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2003

Komisařka Diana Carrová

Seriál - Krimi

Blandine, l'insoumise

Seriál


2002

Případy sestry Terezy

Seriál - Krimi

S.O.S. 18

Seriál - Krimi


2000

Salsa

Film - Hudební, Komedie, Romantický


1998

Avocats & associés

Seriál - Krimi, Drama


1997

Le serre aux truffes

Film

Vérité oblige

Seriál


1996

St. Tropez

Seriál - Drama, Romantický


1994

Mina Tannenbaum

Film - Drama

La Bavure

Film

Extrême Limite

Seriál - Dobrodružný, Sportovní, Drama, Romantický

Les Nuiteux

Film - Krimi, Thriller


1993

Cukr, káva, limonáda

Film - Komedie, Drama


1992

Julie Lescautová

Seriál - Krimi, Drama

588 rue paradis

Film - Drama

Police Secrets

Seriál


1990

Cyrano z Bergeracu

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Romantický, Historický

Životopis

Herec Stéphane Slima zahájil svou kariéru slibně v nejslavnějším francouzském divadle a v úspěšných filmech, v posledních letech jej ale diváci ve Francii i u nás mohli vídat spíše v průměrných televizních seriálech. O divadlo a herectví se začal zajímat v šestnácti letech, v roce 1987 odešel do Paříže a dostal se na Národní konzervatoř dramatických umění, mezitím ale dostal také nabídku od divadelní společnosti Jacquese Fabbriho a místo studia nakonec upřednostnil účast na divadelním turné po Francii.

Již v roce 1989 vstoupil na prkna nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde hrál vedlejší role ve francouzské klasice (Figarova svatba, Lazebník sevillský, Zdravý nemocný), ale i v modernějším repertoáru (Brechtův Život Galileiho). Souběžně s tím přišly i první nabídky od filmu a menší party odehrál například v CYRANOVI Z BERGERACU (Cyrano de Bergerac, 1990) nebo v posledním mezinárodně obsazeném filmu Henriho Verneuila 588, RUE PARADIS (1992). Větší příležitost dostal v koprodukčním snímku MINA TANNENBAUM (1994), mezitím opustil Comédie Française a v různých pařížských divadlech a také mimo Paříž rozvíjel své herecké umění, ve hře Kupec benátský hrál například v Nantes.

Televizním divákům je Stéphane Slima známý především díky seriálu ST. TROPEZ (Sous le soleil), kde hrál jednu z hlavních postav Alaina Dulaca (seriál byl – i když ne kompletní – uveden i u nás). Sám Stéphane Slima později řekl, že přes nepříliš vysoké umělecké ambice seriálu (vnímaného u nás jako francouzská telenovela z Azurového pobřeží) se se svou postavou víceméně ztotožnil, na druhou stranu byl rád, že produkce nevyžadovala předem exkluzívní angažmá a smlouva k natáčení byla obnovována každý měsíc. To Slimovi umožňovalo nadále hrát divadlo na různých místech Francie, objevil se i v dalších seriálech, především kriminálních, uvedených i u nás (JULIE LESCAUTOVÁ – Julie Lescaut, 1996; S.O.S. 18, 2006; KOMISAŘKA DIANA CARROVÁ – Diane, femme flic, 2008). V seriálu ST. TROPEZ nicméně setrval 12 let a hrál v bezmála osmdesáti jeho dílech (1996-2008).

Předčasnému úmrtí Stéphana Slimy předcházely četné zdravotní komplikace, které jej provázely již od roku 2008. Mimo jiné bojoval s alkoholem a kvůli plicnímu onemocnění byl v roce 2010 i několik dní v kómatu. Dalším zásadním mezníkem jeho života byl rok 2011, kdy se veřejně přiznal k homosexualitě. Všechny problémy se ale zdály být překonány a na rok 2012 měl opět plný diář, nová divadelní turné, natáčení další série seriálu ST. TROPEZ a další aktivity. To vše ale nakonec zůstalo jen ve fázi plánů v diáři. Stéphane Slima zemřel náhle na mrtvici během dovolené na ostrově Île de Ré u východního pobřeží Francie 26. srpna 2012 ve věku 41 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.