André Cerf

André Cerf

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Filmografie

Herec

1981

Malevil

Film - Sci-Fi, Drama


1929

Petit chaperon rouge, Le

Film


1928

Tire-au-flanc

Film - Komedie


1927

Napoleon

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Historický


1926

Nana

Film - Drama, Romantický

Carmen

Film - Drama


Režisér

1952

Crime du Bouif, Le

Film - Komedie, Krimi


1950

Mariage de Mademoiselle Beulemans, Le

Film - Komedie


1949

Veuve et l'innocent, La

Film


1948

Kdyby mládí vědělo

Film


Scenárista

1936

Mrně

Film


1934

Si j'étais le patron

Film - Komedie

Životopis

Všestranně zaměřený André Cerf vstoupil do historie francouzské kinematografie v různých profesích, byl hercem, scénáristou a režisérem, jeho význam ve srovnání s jinými osobnostmi je ale podružný. Pocházel z Paříže a se světem filmu přišel do styku v němé éře, kdy odehrál několik rolí v dílech významných režisérů (NANA, 1926; NAPOLEON, 1927), na Renoirově adaptaci Zolova románu NANA (1926) si vyzkoušel i pozici asistenta režie.
Vedlejší role odehrál také ve dvou filmech Marcela L’Herbiera, na přelomu němé a zvukové éry se začal věnovat psaní filmových scénářů, nadále se také na vzniku filmů podílel v pozici asistenta režie. Již ve třicátých letech natočil jako samostatný režisér několik krátkých filmů, ve spolupráci s Marcelem L’Herbierem realizoval veselohru KOMEDIE ŠTĚSTÍ (La comédie du bonheur, 1940). Ve formátu celovečerních filmů byla Cerfovou první prací v kinech úspěšná komediálně laděná moralita KDYBY MLÁDÍ VĚDĚLO (Si jeunesse savait, 1948) s populárním Julesem Berrym v hlavní roli.
Úspěšné byly i další Cerfovy filmy, například detektivní komedie BOUIFŮV ZLOČIN (Le crime du Bouif, 1952), pak se stáhl do soukromí, příležitostně ale nadále pracoval pro film nebo televizi jako scénárista, měl například podíl na vzniku seriálu PAŘÍŽŠTÍ MOHYKÁNI (Les mohicans de Paris, 1973). Před kamerou se mihnul jako herec naposledy ve filmu MALEVIL (1981).
André Cerf zemřel 6. prosince 1993 ve věku 92 let. Jeho manželkou byla divadelní a filmová herečka Alix Mahieux (*1923).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.