Meg Lemonnier

Meg Lemonnier

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1958

Maxime

Film - Drama


1954

Sherlock Holmes

Seriál - Krimi


1952

Je l'ai été trois fois

Film - Komedie

La Vérité sur Bébé Donge

Film - Psychologický, Thriller, Drama

The Green Glove

Film - Film-Noir, Krimi, Drama, Romantický


1951

Adhémar ou le jouet de la fatalité

Film - Komedie


1950

Banco de Prince

Film - Dobrodružný


1943

Ne le criez pas sur les toits

Film - Komedie, Drama

Cavalcade des heures, La

Film


1942

Boléro

Film


1940

Pour le maillot jaune

Film - Romantický


1938

Bourrachon

Film

Ma soeur de lait

Film - Komedie

Belle étoile

Film

Monsieur de 5 heures, Le

Film

Visages de femmes

Film


1937

Chaste Suzanne, La

Film - Komedie

Trois... six... neuf

Film - Komedie

L'Habit vert

Film - Komedie


1936

Bête aux sept manteaux, La

Film


1935

Les soeurs Hortensia

Film

Moïse et Salomon parfumeurs

Film - Komedie


1934

Princesse Czardas

Film


1933

Štědrý večer

Film - Muzikál, Romantický

Georges et Georgette

Film

Jsem děvče s čertem v těle (francouzská verze)

Film - Komedie


1932

Il est charmant

Film

Camp volant

Film - Drama

Simone est comme ça

Film - Komedie


1931

Rien que la vérité

Film - Komedie

Rive gauche

Film


1930

Mon gosse de père

Film - Drama

Životopis

Meg Lemonnier byla hvězdou francouzského stříbrného plátna v meziválečném období a hrála hlavní role v bezmála třiceti filmech, její filmografie však zahrnuje převážně umělecky nenáročné a průměrné veselohry vycházející často z operetních předloh, takže se na ni již hodně zapomnělo. Pocházela ze smíšeného manželství, otec byl Francouz, matka Angličanka. Otec působil v diplomatických službách, což vysvětluje místo jejího narození v Londýně, její vlastní jméno bylo Marguerité Clarté.

Studovala na církevní škole v Paříži, od dětství projevovala hudební nadání, hrála na klavír, později studovala také zpěv, lákalo ji i klasické divadlo. Svou kariéru začala koncem dvacátých let v operetách, krátce nato se prosadila i ve filmu, což bylo společné pro většinu oblíbených osobností operetního žánru, když se mohli před kamerou prosadit i jako zpěváci. První vedlejší roli ve filmu hrála v roce 1930, brzy byla ale katapultována k hlavním úlohám (NIC NEŽ PRAVDA – Rien que la vérité, 1931), celkem v šesti filmech byl jejím partnerem neméně populární zpěvák Henri Garat. Poprvé spolu hráli ve filmu LEVÝ BŘEH (Rive gauche, 1931), později vytvořili zamilovanou dvojici v úspěšné komedii SIMONE SE MÁ (Simone est comme ça, 1932), kterou natočil režisér českého původu Karel Anton.

Právě ze spolupráce s Antonem pochází i její nejlepší film ŠTĚDRÝ VEČER (Un soir de réveillon, 1933), kde opět stála po boku Henriho Garata. Meg Lemonnier točila také v Německu a pro společnost UFA vytvořila například titulní roli v adaptaci osvědčené předlohy ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA (Princesse Czardas, 1934). Z režisérů, s nimiž pracovala častěji, připomeňme René Guissarta, výjimečně se objevila i v dramatickém žánru a po boku dalšího filmového milovníka Julese Berryho stála v přepisu dobově oblíbeného dobrodružného románu BESTIE SE SEDMI KABÁTY (La bête aux sept manteaux, 1936). Kromě toho pokračovala i v práci pro divadlo, nejčastěji účinkovala na populární operetní scéně Théâtre des Bouffes Parisiens, kde ostatně vznikla většina předloh k jejím filmům. Na jevišti i před kamerou se objevovala nezřídka v zavedeném stereotypu chudá dívka – bohatý muž.

Ve většině svých filmů Meg Lemonnier zpívala, chytlavé melodie v jejím podání se těšily značnému zájmu i na gramofonových deskách. Ve druhé polovině třicátých let ale zájem o ni začal upadat. I to bylo společné operetním zpěvákům, kteří zazářili ve filmu po příchodu zvuku, týkalo se to i jejího nejčastějšího hereckého partnera Henriho Garata. Naposledy spolu hráli v nenáročné veselohře Jeana Boyera MOJE MALÁ SESTRA (Ma soeur de lait, 1938), kdy jejich kariéra byla již v útlumu. Meg Lemonnier se pak před kamerou objevovala již jen výjimečně, opět s Jeanem Boyerem natočila za války komedii o sousedské rozepři BOLERO (1942). Z její poválečné filmografie připomeňme americký film THE GREEN GLOVE (1952) natočený v Paříži a Monaku s účastí řady francouzských herců, tehdy se také jako sekretářka mihla v Decoinově kriminálce PRAVDA BÉBÉ DONGEOVÉ (La vérité sur Bébé Donge, 1952).

Po účasti na dvou dílech amerického seriálu SHERLOCK HOLMES (1954) její filmografii uzavírá drama Henriho Verneuila MAXIME (1958), kde však hrála již jen vedlejší roli. Od té doby žila v soukromí, zemřela v Clichy-la-Garenne v těsném sousedství Paříže 12. června 1988 ve věku 83 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.