Aliza Gur

Aliza Gur

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1973

Portrait: A Man Whose Name Was John

Film - Drama


1972

Search

Seriál - Dobrodružný


1971

Cannon

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama, Akční


1968

Tarzan and the Jungle Boy

Film - Dobrodružný, Akční

The Hand of Night

Film - Horor


1967

Zabij draka

Film - Akční


1966

Agent for H.A.R.M.

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Akční


1965

Agent Smart

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní

The Big Valley

Seriál - Western

The Wild Wild West

Seriál - Sci-Fi, Western, Drama, Akční


1964

The Man from U.N.C.L.E.

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Akční

The Beauty Jungle

Film - Komedie, Drama

Night Train to Paris

Film - Thriller

Daniel Boone

Seriál - Dobrodružný, Western, Historický


1963

Srdečné pozdravy z Ruska

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

Burke's Law

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Taxi!

Seriál - Komedie, Drama


1961

Ghost Squad

Seriál - Krimi, Drama


1959

Adventures in Paradise

Seriál - Dobrodružný


1957

Perry Mason

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

Životopis

Izraelská filmová a televizní herečka Aliza Gur (vlastním jménem Alizia Gross) se narodila ve městě Ramat Gan v Britském mandátu Palestina (dnešní Izrael), kam se její rodiče, kteří pocházeli z Německa, přestěhovali po nástupu nacistů k moci. Později se přestěhovala do Haify, kde navštěvovala tamní univerzitu, ve které studovala jazyky, psychologii, ale také drama a během studií se věnovala navrhování a šití šatů, jejíž prodejem si vydělávala na školné. Aliza však dokončila pouze první ročník, protože se během studia stala Miss Haifa. O několik měsíců později, konkrétně 29. května 1960, zvítězila také v soutěži Miss Izrael a následně se zúčastnila také Miss Universe, která se konala v Miami Beach na Floridě a Aliza se umístila  mezi patnácti nejkrásnějšími dívkami světa.

V témže roce také herecky debutovala v roli Tiare v americkém televizním seriálu Adventures in Paradise. Poté se vrátila do Izraele, kde podstoupila povinný vojenský výcvik. Po vykonání své služby v armádě se vydala do Velké Británie, kde účinkovala v televizních seriálech Ghost Squad a Taxi!.

Alizina krása v kombinaci s hereckými schopnostmi zaujaly filmové producenty Alberta R. Broccoliho a Harryho Saltzmana, kteří ji obsadili do jejich nového filmu o agentovi 007 Jamesi Bondovi Srdečné pozdravy z Ruska. Společně s Miss Jamaica Martine Beswick ztvárnily dvě cikánské dívky Vidu a Zoru, které milují jednoho muže, a tak dle zvyklostí musí tuto rivalitu vyřešit zápasem holýma rukama. Aliza a Martine se tak musely pod dohledem choreografa Petera Perkinse naučit bojovat tak, aby jejich souboj na život a na smrt vypadal autenticky. A jejich snaha přinesla ovoce, protože jejich zápas patří k ozdobám filmu a stal se i často využíváným motivem na filmových plakátech. Snímek Srdečné pozdravy z Ruska se líbil kritikům i divákům a stal se do té doby nejvýdělečnějším filmem uvedeným v britských kinech.

V roce 1964 si zahrála ve snímku režiséra Vala Guesta The Beauty Jungle, jehož děj se odehrával v prostředí soutěže krásy a Aliza zde ztvárnila Miss Peru. Mnohem významnější roli však měla v thrilleru Night Train to Paris, kde si zahrála po boku Leslieho Nielsena. V roce 1965 se přesunula do USA, kde hostovala v několika amerických seriálech, jako byly The Big Valley, Daniel Boone a Perry Mason.

V roce 1966 ji diváci mohli spatřit v dalším špionážním snímku, kterým byl Agent for H.A.R.M., který se, stejně jako mnohé jiné filmy té doby, snažil těžit z popularity bondovek. Následně se objevila také v populárním špionážním seriálu s Robertem Vaughnem a Davidem McCallumemThe Man from U.N.C.L.E. a také v akčním snímku Zabij draka, kde ji společnost dělali Jack Palance, Fernando Lamas a Aldo Ray. Poté se vydala do Brazílie, kde se jako Myrna představila v posledním díle trilogie o Tarzanovi, s názvem Tarzan and the Jungle Boy, kde si roli Tarzana naposledy zahrál bývalý hráč amerického fotbalu Mike Henry. Posledním snímkem Alizy, který mohli vidět diváci v kinech, tak byl horor The Hand of Night z roku 1968.

Na přelomu 60. a 70. let si ještě zahostovala v několika populárních amerických seriálech jako byly Agent Smart nebo The Wild Wild West. Poslední hereckou příležitostí před kamerami tak byla pro Alizu role Rachel Friedman v televizním životopisném filmu Portrait: A Man Whose Name Was John, který pojednával o příběhu arcibiskupa Angela Roncalliho, který se během 2. světové války věnoval záchraně italských Židů před nacisty a později se stal papežem Janem XXIII. Snímek získal v roce 1974 několik nominací na televizních cenách Emmy a pro Alizu se tak jednalo o důstojné zakončení její herecké kariéry.

Aliza byla celkem dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl ředitel nemocnice Hollywood´s Cedars of Lebanon Hospital Seymour „Sy“ Schulman, kterého si vzala 10. října 1964 a jejich manželství trvalo až do roku 1977, kdy se manželé rozvedli. Hned v následujícím roce si vzala filmového producenta Sheldona Schragera, ale i její druhé manželství nakonec skončilo rozvodem.

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.