Antoine Balpêtré

Antoine Balpêtré

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1962

Matyáš Sandorf

Film - Dobrodružný

Zlatý salamandr

Film - Rodinný

La Chambre ardente

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Drama

Axel Munthe - Der Arzt von San Michele

Film - Drama


1961

Král padělatelů

Film - Komedie, Krimi

Le Président

Film - Thriller


1960

Les mains d'Orlac

Film - Horor, Krimi, Thriller

Une fille pour l'été

Film - Komedie

L'Espionne sera à Nouméa

Film


1959

Káťa

Film - Drama

Ce corps tant désiré

Film - Drama


1958

Arènes joyeuses

Film


1957

Upíři

Film - Horor

Případ doktora Laurenta

Film - Drama


1956

Si Paris nous était conté

Film - Historický


1955

Le dossier noir

Film - Drama

Piccolo vetraio, Il

Film


1954

Červený a černý

Film - Drama

La Rage au corps

Film - Drama

La Neige était sale

Film - Drama

Adam est... Ève

Film

Casa Ricordi

Film - Muzikál

Mourez, nous ferons le reste

Film - Komedie

Před potopou

Film - Drama


1953

Alerte au sud

Film


1952

Radovánky

Film - Komedie, Drama

Všichni jsme vrahové

Film - Drama

Il figlio di Lagardère

Film - Dobrodružný


1951

Deník venkovského faráře

Film - Drama

Bel amour

Film


1950

Dieu a besoin des hommes

Film - Drama

Justice est faite

Film - Drama

Žádné prázdniny pro Pánaboha

Film - Komedie, Rodinný


1949

Millionnaires d'un jour

Film - Komedie

Fantômas contre Fantômas

Film - Mysteriózní, Thriller

Orage d'été

Film

Paradis des pilotes perdus, Le

Film - Drama


1948

Figure de proue, La

Film

Fort de la solitude

Film

Paysans noirs

Film

Suzanne et ses brigands

Film


1946

Visiteur, Le

Film - Drama


1943

Havran

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Ďáblova ruka

Film - Horor, Fantasy

Picpus

Film - Mysteriózní


1942

Vrah bydlí v čísle 21

Film - Mysteriózní, Thriller


1940

Monde tremblera, Le

Film - Sci-Fi


1939

Duel, Le

Film


1935

Gaspard de Besse

Film - Drama


1933

La maison du mystère

Film

Agonie des aigles, L'

Film - Drama, Historický

Životopis

Francouzský herec Antoine Balpêtre zářil v mládí v řadě hlavních rolí na divadelních jevištích, film mu později dopřál jen menší herecké úkoly. Ve 40. a 50. letech však hrál v řadě dodnes známých titulů s krátkým přerušením po druhé světové válce, kdy byl vězněn za kolaboraci. Pocházel z Lyonu a herectví studoval na pařížské konzervatoři. Studium absolvoval s první cenou a v roce 1919 byl angažován do Théâtre de l’Odéon.

Své první kroky na jevišti absolvoval pod vedením významného režiséra Firmina Gémiera a hrál převážně ve francouzském repertoáru. Diváci v kinech mohli Balpêtra poprvé vidět v historickém dramatu AGÓNIE ORLŮ (L’agonie des aigles, 1933), kde hrál velitele Thieryho. V letech 1934-1944 byl Antoine Balpêtre členem nejslavnějšího francouzského divadla Comédie Française, kde odehrál řadu velkých rolí v domácí i světové klasice. Nejčastěji to byli francouzští klasici jako Victor Hugo (Ruy Blas, 1938; Lukrécie Borgia, 1941), Jean Racine (Ifigenie, 1938; Atalia, 1939), Edmond Rostand (Cyrano z Bergeracu, 1938), Pierre Corneille (Le Cid, 1940), samozřejmě hrál i v Molièrových hrách nebo v díle W. Shakespeara.  

Zatímco po zbytek třicátých let se ve filmu objevoval jen výjimečně a v málo známých titulech, za války hrál hned ve čtyřech dodnes slavných dramatech. V Clouzotově filmu VRAH BYDLÍ V Č. 21 (L’assassin habite au 21, 1942) hrál ministra vnitra, se stejným režisérem pak natočil slavné drama HAVRAN (Le corbeau, 1943), kde se objevil v úloze ředitele nemocnice doktora Delorme. V kriminálce KOMISAŘ MAIGRET ZASAHUJE (Picpus, 1943) dostal vedlejší roli Maigretova nadřízeného, objevil se i v dalším dodnes známém filmu ĎÁBLOVA RUKA (La main du diable, 1943).

V roce 1944 byl propuštěn z Comédie Française a po osvobození byl vyšetřován pro podezření z kolaborace. Stejně jako jiní herci se „provinil“ především tím, že pracoval pro německou společnost Continental-Films, jeho největším prohřeškem ale bylo, že v roce 1944 recitoval báseň na pohřbu fašistického politika Philippa Henriota. Nakonec strávil ve vězení tři měsíce a po propuštění pracoval jako prodavač v tržnici Les Halles, díky přátelům z uměleckých kruhů se však brzy na jeviště i k filmu vrátil. Od roku 1946 vystupoval v několika pařížských divadlech, tentokrát ale již se zaměřením spíše na modernější repertoár, znovu hrál i v Shakespearových hrách. Z jeho posledních kreací na jevišti připomeňme roli dědečka ve slavné hře Kočka na rozpálené plechové střeše, v níž hrál po boku mladé Jeanne Moreau v divadle Théâtre Antoine (1956). S divadlem se rozloučil v roce 1960. Kromě toho se v poválečných letech začal věnovat i dabingu a pro francouzskou distribuci namluvil řadu amerických filmů.

Stále častěji také točil filmy, několik vedlejších rolí odehrál v zajímavých snímcích režiséra Roberta Vernaye, objevoval se ale i v nenáročných veselohrách. Pozornost si zasluhují především čtyři filmy natočené s režisérem André Cayattem. V justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950) hrál předsedu soudu, naopak ve filmu JSME VŠICHNI VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952) se objevil jako doktor Dutoit, obviněný z vraždy a popírající fakta. V dalším Cayattově filmu PŘED POTOPOU (Avant le déluge, 1953) byl otcem jednoho z mladých hrdinů, naposledy s Cayattem natočil kriminálku ČERNÝ SPIS (Le dossier noir, 1955). Pro zajímavost dodejme, že i v těchto dvou filmech jeho postava nesla jméno Dutoit.

K natáčení byl Balpêtre několikrát pozván také do Itálie, kde například natočil horor UPÍŘI (I vampiri, 1956), před kamerou se objevoval i v historických kostýmech. Uveďme alespoň slavnou adaptaci Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954), kde hrál ředitele semináře abbé Pirarda. Mezitím se před kamerou sešel třikrát s Jeanem Gabinem; ve filmu PŘÍPAD DOKTORA LAURENTA (Le cas du Dr. Laurent, 1957) hrál doktora Vanolliho, přítele titulního hrdiny. Později se objevil ve vedlejší úloze ministra v dramatu PREZIDENT (Le président, 1960).

Antoine Balpêtre zemřel v Paříži 28. března 1963 ve věku 64 let, poslední léta života jej trápila rakovina plic. Mezitím v roce 1961 vydal své knižní paměti s názvem Comédies chez Moliere. V poslední roli biskupa jej diváci mohli vidět půl roku po jeho smrti při premiéře filmu ZLATÝ SALAMANDR (La salamandre d’or, 1962). Zůstalo po něm 53 natočených filmů.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.