Germaine Montero

Germaine Montero

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1984

Stress

Film - Krimi, Thriller, Drama


1983

Jih

Film - Mysteriózní, Drama


1978

Robert et Robert

Film - Komedie


1975

Vie de plaisance, La

Film

Chant du départ, Le

Film


1973

Une Saison dans la vie d'Emmanuel

Film - Drama


1970

Caïn de nulle part

Film

Lied der Balalaika, Das

Film


1966

La Curée

Film - Drama


1965

Dis-moi qui tuer

Film


1963

Melodie podzemí

Film - Krimi, Drama, Romantický

Zemřít u Madridu

Film - Dokumentární


1962

Železná maska

Film - Dobrodružný, Komedie, Historický

Die lustige Witwe

Film - Hudební


1960

Tours 1959

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1958

Jeux dangereux, Les

Film

Posledních pět minut

Seriál - Krimi


1957

Procès de famille

Film


1956

Don Juan

Film - Komedie, Romantický, Historický

Treize à table

Film


1954

Monsieur Ripois

Film - Drama

La belle Otéro

Film - Muzikál, Drama


1953

Le mal de Marie

Film

Opération Magali

Film


1950

Kazimír

Film - Komedie

Lady Paname

Film - Drama


1943

Soleil a toujours raison, Le

Film


1940

Il peccato di Rogelia Sanchez

Film - Drama

Santa Rogelia

Film - Drama


Hostka

1956

En direct de...

Seriál - Dokumentární

Životopis

Germaine Montero proslula ve Francii a Španělsku hlavně jako zpěvačka, uplatnila se také v divadle, ve filmu ale jen příležitostně. Natočila sice jen něco málo přes dvacet filmů, v několika menších rolích jsme ji ale mohli vidět i u nás. Narodila se jako Germaine Heygel v Paříži, studovala ve Versailles, poté odešla do Španělska a v Madridu zahájila svou kariéru divadelní herečky, tady také vznikl její španělský pseudonym Montero.

V režii Federica Garcíi Lorcy účinkovala v jeho vlastních hrách (Krvavá svatba, Dům Bernardy Alby), po jeho smrti a začátku španělské občanské války se ale vrátila do Francie. Tady pokračovala v práci na jevišti (v Théâtre de l’Atelier v roce 1938 to byla opět Lorcova Krvavá svatba). Souběžně se začala objevovat ve filmu (SAPHO, 1934), titulní role jí připadla ve scénáři Alberta Moravii natočeném v italské a španělské verzi (HŘÍCH ROGELIE SANCHEZOVÉ – Il peccato di Rogelia Sanchez/Santa Rogelia, 1940).

Mezitím se začala prosazovat jako osobitá zpěvačka šansonů a interpretovala kvalitní texty uznávaných autorů (Jacques Prévert). Narůstající počet gramofonových nahrávek se těšil přízni posluchačů i kritiků, zpívala a nahrávala také ve španělštině. V roli zpěvačky se ostatně objevila také v několika filmech (LADY PANAME, 1949; KRÁSKA OTERO – La belle Otéro, 1954). Co se týče divadla, po válce několikrát vystoupila na legendárním festivalu v Avignonu, velký ohlas jí přinesla titulní role v Brechtově Matce Kuráži, kterou hrála v různých pařížských divadlech a znovu i v Avignonu.

Z její nepočetné práce pro film je na místě zmínit účast na několika mezinárodně úspěšných projektech; v rakousko-francouzské adaptaci osvědčené operety VESELÁ VDOVA (Die lustige Witwe, 1962) hrála po boku populárního rakouského zpěváka Petera Alexandera. Ve stejném roce hrála v adaptaci Dumasovy literární předlohy ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962), v níž jsme ji mohli vidět jako královnu Annu Rakouskou. O rok později byla v roli paní Verlotové matkou Alaina Delona ve slavné gangsterce MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963). Později se objevila ještě ve Vadimově filmu ŠTVANICE (La curée, 1966), poté ale hrála již jen výjimečně, její filmografii uzavírá Bertucelliho kriminálka NÁTLAK (Stress, 1984). S dalšími francouzskými herci pořídila také doprovodný komentář k dokumentu o španělské občanské válce ZEMŘÍT U MADRIDU (Mourir à Madrid, 1963).

Na divadle ukončila svou hereckou kariéru v šedesátých letech opět v Lorcových hrách (Krvavá svatba v roce 1963 v Théâtre du Vieux-Colombier a Dům Bernardy Alby v roce 1966 v Théâtre Récamier). V nahrávacích studiích tehdy spolupracovala se skladatelem Georgesem Van Parysem, v roce 1965 nazpívala dvě gramofonové desky s texty básníka a spisovatele Pierre MacOrlana. V nedávné době se většina jejích nahrávek dočkala reedice na CD.

Poslední léta života strávila Germaine Montero v ústraní na venkově v jižní Francii, zemřela ve vesnici Saint-Romain-en-Viennois 29. června 2000 ve věku devadesáti let, pohřbena je v Paříži.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.