Rik Van Nutter

Rik Van Nutter

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1979

Peklo v Pacifiku

Film - Válečný


1977

Operace Foxbat

Film - Akční


1967

Joe l'implacabile

Film - Western


1966

Un colpo da mille miliardi

Film - Dobrodružný


1965

Thunderball

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční

La Rivincita di Ivanhoe

Film - Dobrodružný

Aventuras del Oeste

Film - Western

Thunderball: James Bond Follows Beatles in Filming in the Bahamas

Film - Dokumentární, Krátkometrážní, Publicistický


1962

Tharus figlio di Attila

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Romanoff and Juliet

Film - Komedie


1960

Noc plná překvapení

Film - Komedie, Drama

Space Men

Film - Sci-Fi

A noi piace freddo...!

Film - Komedie


1959

Tempi duri per i vampiri

Film - Horor, Komedie

Guardatele ma non toccatele

Film - Komedie


Scenárista

1971

Casting Call

Film - Drama, Pornografický


Host

1954

Die Abendschau

Seriál - Publicistický

Životopis

Americký filmový herec Rik Van Nutter se narodil jako Frederick Allen Nutter. Svou profesionální kariéru filmového herce ovšem nezačal v domovském Hollywoodu, ale po vzoru Stevea Reevese, Bruce Cabota či Charlese Fawcetta se vydal na konci 50. let do Itálie. Tam v roce 1959 debutoval již pod pseudonymem Rick Van Nutter v komedii Guardatele ma non toccatele, kde hlavní roli ztvárnil italský herec Ugo Tognazzi. Ve stejném roce se ještě objevil v menší úloze ve Stenově upírské komedii Tempi duri per i vampiri, kde si vedle chorvatské rodačky Sylvy Kosciny zahrála také hororová legenda Christopher Lee.

Také v následujícím roce pokračoval Rik v hraní pro italskou produkci, a to v další Stenově komedii A noi piace freddo...!, v dramatu Maria MonicellihoNoc plná překvapení, ale mnohem podstatnější byl sci-fi snímek Antonia MargheritihoSpace Men, ve kterém Rik ztvárnil titulní úlohu reportéra Raye Petersona. Poté se vrátil zpátky do Spojených států, kde se jako Freddie objevil v satirické komedii Petera Ustinova z období Studené války Romanoff and Juliet, která byla inspirovaná legendární Shakespearovou hrou „Romeo a Julie“. Doma však Rik příliš dlouho nezůstal a opět se vrátil do Itálie, kde se připojil k obsazení dobrodružného snímku Tharus figlio di Attila, kde se představil v roli Ota, bratrance ústředního hrdiny Thara (Jerome Courtland). Poté si dal od filmového hraní na několik let pauzu, během které se oženil s hvězdou filmu Federica FellinihoSladký život, švédskou herečkou Anitou Ekberg.

Poté přišel rok 1965, který byl asi nejvýznamnějším obdobím v jeho herecké kariéře, protože byl obsazen do v pořadí čtvrtého snímku o agentu 007 Jamesi Bondovi s názvem Thunderball, kde se po Jacku Lordovi a Cecu Linderovi stal třetím představitelem agenta CIA a Bondova spojence Felixe Leitera a na Rika tak čekalo natáčení na Bahamách a především spolupráce se Seanem Connerym. V době přípravy Thunderballu měli diváci možnost vidět dva snímky s Rikem Van Nutterem v hlavní roli (v titulcích obou filmů byl uveden pod pseudonymem Clyde Rogers). Tím prvním byl italský dobrodružný snímek La Rivincita di Ivanhoe, kde ztvárnil samotného Sira Wilfreda z Ivanhoe a druhým byl koprodukční western Aventuras del Oeste, kde si zahrál jednu z nejznámějších postav Divokého západu, a to Williama „Buffalo Billa“ Codyho. Ke konci roku se s blížící premiérou Thunderballu jméno Rik Van Nutter začalo objevovat na plakátech v mnoha zemích světa a samotný snímek poté slavil velkých úspěch a stal se do té doby nejvýdělečnějším dílem celé série.

Pro samotného Rika se toho moc nezměnilo, znovu vrátil do Itálie, kde si zahrál v dobrodružném snímku Un colpo da mille miliardi, a poté se po sedmi letech opět sešel s režisérem Antoniem Margheritim, se kterým natočil, v tehdy populárním žánru „spaghetti western“, snímek Joe l'implacabile, kde se představil jako ústřední protagonista „Dynamite Joe“ Ford. Tímto snímkem, který je také poslední, který natočil v italské produkci, se uzavřela nejplodnější část jeho herecké kariéry a Rik si dal opět od hraní na několik let pauzu.

Během této přestávky však nezůstal zcela mimo filmové dění, protože (opět pod pseudonymem Clyde Rogers) napsal scénář k dramatu Casting Call, ve kterém se objevila také jedna z hvězd filmů pro dospělé, švédská herečka Uschi Digard. K samotnému hraní se vrátil až po deseti letech, kdy se společně s Henrym Silvou a Vonettou McGee přidal k obsazení hongkongského akčního filmu Woo fook. Jeho poslední filmovou rolí se nakonec stala postava Dennise z válečného snímku Peklo v PacifikuJimem Brownem v hlavní roli. Ačkoliv Rik Van Nutter během své dvacetileté kariéry ztvárnil hned několik zajímavých postav, pro mnoho diváků už navždy zůstane především Felixem Leiterem.

Rik Van Nutter byl celkem dvakrát ženatý. Jeho první manželkou byla již zmíněná Anita Ekberg (1931 – 2015), kterou si vzal 9. dubna 1963, ale po dvanácti letech manželství následoval v roce 1975 rozvod. Zatímco Anita se již nevdala, Rik se oženil 8. srpna 1988 s Emily Frankel, ale ani jeho druhé manželství příliš dlouho nevydrželo a pár se v roce 1995 rozešel. Rik Van Nutter zemřel 15. října 2005 ve West Palm Beach na Floridě ve věku 76 let.

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.