Bertrand Bonvoisin

Bertrand Bonvoisin

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1987

Toho doktora chci za ženu

Film - Komedie


1986

Hôtel du paradis

Film - Drama


1984

Irène et Fred

Film - Drama


1983

Capitaine X

Seriál - Sci-Fi

Thérèse Humbert

Film


1982

Bourrier, Le

Film

Edward II

Film


1981

Hluboké vody

Film - Krimi, Drama


1980

Stopa gigantů

Film - Drama, Romantický, Akční


1979

Tapage nocturne

Film - Drama


1978

Lulu

Film

Životopis

Francouzský herec Bertrand Bonvoisin se ve svém krátkém životě věnoval především divadlu, stopu po sobě zanechal ale také ve filmu a televizi. Narodil se ve vesnici Villerville na severu Francie a pocházel z početné rodiny (měl sedm sourozenců), matka Jeanine Bonvoisin (1926-1996) byla známou osobností komunální politiky a řadu let náměstkyní primátora v Rouenu. Právě matka vedla své děti k divadlu, kromě Bertranda se prosadila také jeho sestra Bérangere Bonvoisin (*1956), která je známou divadelní herečkou a režisérkou.

Bertrand Bonvoisin studoval herectví na konzervatoři v Rouenu a první zkušenosti sbíral na oblastních divadelních scénách, později pokračoval ve studiu na pařížské konzervatoři, poté spolupracoval s progresívními divadelními režiséry, vedle osvědčené klasiky (Racek, Macbeth, Eduard II.) hrál v inscenacích moderních dramatiků. Kromě Paříže hrál znovu i na oblastních scénách (Nice), objevil se také na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Před kamerou stál poprvé v roce 1978 v televizi, krátce nato hrál jednu z hlavních rolí v dramatu NOČNÍ POVYK (Tapage nocturne, 1979) režisérky Catherine Breillat.

I když nadále hrál hlavně divadlo, jednu z hlavních rolí dostal například v dramatu HLUBOKÉ VODY (Eaux profondes, 1981) režiséra Michela Deville. Hrál i v několika krátkých filmech, velké příležitosti mu nabídla televize, jednu z titulních rolí slavného fyzika Frédérica Joliot-Curie hrál v životopisném snímku IRÈNE ET FRED (1984), zajímavé příležitosti dostal i v dalších televizních projektech. Před filmovou kamerou se objevil naposledy v menší roli ředitele v americké komedii natočené v Paříži TOHO DOKTORA CHCI ZA ŽENU (Beyond Therapy, 1987).

Při vystoupení na divadelním festivalu v africkém Zairu se Bertrand Bonvoisin zranil a zlomil si klíční kost. Během následujících vyšetření lékaři náhodou objevili nádorové onemocnění ve stádiu, kdy chorobě již nešlo zabránit. Bertrand ukončil své umělecké aktivity a odešel zpátky do severní Francie k rodině; zemřel krátce nato 6. července 1991 ve věku 39 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.