Carla Marlier

Carla Marlier

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1977

Bourgeoise et le loubard, La

Film - Drama

Maladie mortelle

Film


1971

Loď v trávě

Film - Drama


1968

Podivuhodné příběhy

Film - Horor, Mysteriózní, Povídkový

Miluji tě, miluji tě

Film - Sci-Fi, Drama


1966

Palpitations

Film


1965

Déclic et des claques

Film


1964

Mata Hari

Film - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Ces dames s'en mêlent

Film


1963

Melodie podzemí

Film - Krimi, Drama, Romantický

I quattro moschettieri

Film - Komedie


1962

La leggenda di Enea

Film - Dobrodružný, Historický

Citová výchova

Film - Drama, Romantický

Bonne chance, Charlie

Film


1961

La fille aux yeux d'or

Film - Drama


1960

Zazie v metru

Film - Komedie, Fantasy

Životopis

Francouzská kráska Carla Marlier byla spíše hrající modelkou než skutečnou herečkou, a přestože fotky z titulních stránek časopisů dávno vybledly, její tvář je dodnes známá díky účasti na několika zásadních francouzských i mezinárodních filmových projektech šedesátých let 20. století. O jejím soukromí toho není příliš známo, víme ale, že se narodila před začátkem druhé světové války v Berlíně, na předváděcích molech se začala prosazovat v polovině padesátých let, brzy pronikla i jako fotomodelka do časopisů.
Před filmovou kameru ji přivedl jeden z významných tvůrců francouzské nové vlny, režisér Louis Malle, který jí svěřil roli Albertine, tetičky titulní hrdinky Zazie (Catherine Demongeot), ve filmu ZAZIE V METRU (Zazie dans le métro, 1960). Vytvořila zde manželskou dvojici s Philippem Noiretem, nutno ovšem dodat, že i když Noiret ve svých pamětech vzniku filmu a řadě zúčastněných věnoval značný prostor, Carlu Marlier vůbec nezmiňuje.
Půvaby jí však vzápětí zajistily velké role v italských filmech, kde tehdy vládly dobrodružné žánry podružných kvalit nevyžadující velké herecké schopnosti. Krásnou Lavinii, dceru krále Latina, hrála ve filmu POSLEDNÍ DNY TRÓJE (La leggenda di Enea, 1962), kde byl jejím partnerem jako Aineiás proslulý kulturista Steve Reeves, poté byla d’Artagnanovou vyvolenou Constance Bonacieuxovou v parodii ČTYŘI MUŠKETÝŘI (I quattro moschettieri, 1963) režiséra Alessandra Blasettiho.
Hlavní ženské role odehrála v několika francouzských špionážních a dobrodružných filmech, dnes již zapomenutých, tehdy ale relativně úspěšných (HODNĚ ŠTĚSTÍ, CHARLIE – Bonne chance, Charlie, 1962; DÁMY SE PŘIPOJÍ – Ces dames s’en mêlent, 1964). Nakonec i tento žánr jí nakonec přinesl opět nadčasovou popularitu díky účasti ve slavné gangsterce MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963), v níž byla partnerkou Alaina Delona. Objevovala se i v menších rolích, služkou titulní hrdinky (Jeanne Moreau) byla například ve filmu MATA HARI (Mata Hari, agent H21, 1964).
Carlu Marlier nakonec stihl osud řady půvabných dívek spojených s béčkovou produkcí komerčních žánrů a koncem šedesátých let její popularita rapidně poklesla. Po menší roli v Resnaisově filmu MILUJI TĚ, MILUJI TĚ (Je t’aime, je t’aime, 1968) hrála již jen výjimečně, po delší odmlce stála před kamerou naposledy v roce 1977, od té doby žije v soukromí.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.