Bruce Penhall

Bruce Penhall

Osobnostcsfd.cz

Herec

10. května, 1957, Anaheim, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1998

Chips se vrací

Film - Krimi, Drama


1994

Spojka pro Dallas

Film - Akční


1993

Zrozeny k zabíjení

Film - Thriller, Akční

Zlatý nepřítel

Film - Dobrodružný, Krimi, Akční


1992

Odpadlík

Seriál - Drama, Akční

Lovná zvěř

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční


1991

Zabij nebo zemřeš

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1990

Zbraně

Film - Drama, Akční


1989

Picasso Trigger 2: Divoké pobřeží

Film - Dobrodružný, Akční


1988

Picasso Trigger

Film - Dobrodružný, Thriller, Akční


1986

Camping del terrore

Film - Horor, Mysteriózní


1979

The Facts of Life

Seriál - Komedie, Rodinný


1977

CHiPs

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

The Love Boat

Seriál - Komedie, Romantický


Host

1976

Family Feud

Seriál - Soutěžní

Životopis

Bruce Penhall se narodil pátého května roku 1957 v Kalifornii, konkrétně v Balboa. Od dětství projevoval až nezdravou lásku k rychlosti, na což později, když plnil přední stránky novin po svých sportovních úspěších, či se jeho jméno objevovalo v kulturních rubrikách (po o něco méně zářivých sukcesech v šoubyznysu), vzpomínala řada jeho dávných sousedů, které děsil na ulici svými zběsilými kousky, prováděnými na kole či čemkoliv jiném, co se dalo pořádně rozjet.
  
Kalifornie, coby Bruceova rodná zem, mu poskytla dvě unikátní šance, které by, kupříkladu jako rodák z Arizony, nikdy nezískal, a jež obě plně využil. V tomto státě totiž sídlí, jak vědí patrně všichni uživatelé ČSFD, většina amerického filmového průmyslu. Co již tak známé není je fakt, že Kalifornie je prakticky jedinou částí Spojených států, v níž se jezdí plochá dráha na solidní úrovni a pravidelně.

Penhall se již v šestnácti letech dostal mezi americkou plochodrážní elitu. Jeho bezstarostný přístup k životu a zároveň agresivní jezdecký styl se podepsaly pod jeho rychle rostoucí popularitou. Než si díky tomu mohl začít z oválů ,,odskakovat" do televizních či filmových studií, zasáhla jej v roce 1975 první ze životních tragédií - jeho rodiče zemřeli při leteckém neštěstí.

Již tehdy uvažoval, že opustí svět sportu, naštěstí tak však neučinil. Bruce se stal klasickým a nejúspěšnějším zástupcem ,,americké speedway vlny" oněch let. Pouze ve zkratce: stal se dvakrát mistrem USA, zvítězil se svým týmem v britské lize, s americkými spolubojovníky vyhrál MS družstev, s kolegou Bobby Schwartzem ovládli mistrovství světa dvojic, a především - v letech 1981 a 1982 nepoznal porážku v mistrovství světa jednotlivců na klasické ploché dráze, k čemuž mu osobně blahopřál Ronald Reagan, město Cosa Mesta, v němž se kdysi naučil jízdě vlevo v sedle závodního speciálu, vyhlásilo den jeho návratu jednou pro vždy dnem Bruce Penhalla... Bez nadsázky lze tvrdit, že na počátku osmdesátých let nebyl na světě populárnější či známější motocyklový závodník, než Penhall.

Přesně v tomto okamžiku, kdy jezdecky čněl nade všemi a fanoušci mu leželi u nohou (kupř. jeho triumfu v MS 1981 aplaudovalo ve Wembley přes 92 000 diváků), Penhall ukončil závodní kariéru a ohlásil, že se bude plně věnovat filmu a televizi. Jeho  nejznámější rolí se stal Cadet/Ofiicer Bruce Nelson ze závěrečné série CHIPs, k níž se vrátil i v poměrně špatně hodnoceném filmovém pokračování CHIPs ´99. Za zmínku stojí i účinkování v sérii béčkových Picaso Triggerů.

Penhall si v roce 1985 vzal svou lásku, Laurie McDermottovou. Ve stejném roce zároveň ztratil svého nejbližšího přítele, australského vynikajícího plochodrážního jezdce Billy Sanderse, který spáchal sebevraždu. Tragédii jen dokonala skutečnost, že Billyho desetiletý syn a Bruceův kmotřenec si později sáhl na život též. Penhall sám měl se svou ženou čtyři děti, nejmladší syn byl bohužel před několika lety zabit opilým řidičem.

Ani po ukončení své plochodrážní kariéry neudržel Bruce svou soutěživou povahu zcela na uzdě. Stal se americkým šampionem v závodech motorových člunů, úspěšně se potýkal se soupeři v Drag Racingu, dodnes pomáhá organizovat řadu speedway mítinků.

kulyk "kulyk" Kulyksson

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.