Jacques Harden

Jacques Harden

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1989

Navarro

Seriál - Krimi


1983

Miláček

Film - Drama


1980

Vie de Pierre de Coubertin, La

Film - Životopisný, Drama

Les maîtres sonneurs

Film


1979

Lumière des justes, La

Seriál - Drama

Staline-Trotsky: Le pouvoir et la révolution

Film


1978

Mazarin

Seriál


1976

Komisař Moulin

Seriál - Krimi, Drama


1975

Les peupliers de la Prétentaine

Seriál


1974

Les brigades du Tigre

Seriál - Krimi, Thriller, Akční

Folie des bętes, La

Seriál - Drama


1973

Mohicans de Paris, Les

Seriál - Dobrodružný, Historický

La jument du roi

Film

Neveu d'Amérique, Le

Seriál - Dobrodružný


1972

Cygne, Le

Film

Fossés de Vincennes, Les

Film

Portrait: Pouchkine

Film - Historický


1970

La Peau de Torpédo

Film - Krimi

Noëlle aux quatre vents

Seriál - Drama


1967

Les Risques du métier

Film - Drama

Les dossiers de l'écran

Seriál - Publicistický


1966

Trojitý kříž

Film - Dobrodružný, Thriller, Válečný, Akční

Les Ruses du diable (Neuf portraits d'une jeune fille)

Film - Drama


1965

Les Chiens dans la nuit

Film - Krimi, Drama

Nick Carter et le trèfle rouge

Film - Akční


1963

OSS 117 se déchaîne

Film - Dobrodružný, Akční

Dámy mají přednost

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Thierry la Fronde

Seriál - Dobrodružný


1962

Inspektor Leclerc

Seriál - Krimi, Thriller

Fort-du-fou

Film - Válečný


1961

Lola

Film - Drama, Romantický

Tak dlouhá nepřítomnost

Film - Drama


1960

Fortunat

Film - Komedie

La Servante du passeur

Film


1959

Trois mousquetaires, Les

Film - Dobrodružný, Historický


1958

Bídníci

Film - Drama

Uriel

Film - Drama


1956

Gervaisa

Film - Drama

Baratin

Film


1952

Dents longues, Les

Film - Drama


1951

Adresát neznámý

Film - Komedie, Drama

Identité judiciaire

Film - Krimi, Drama


1950

Manéže

Film - Drama

Životopis

Francouzský herec Jacques Harden byl před kamerou specialistou na postavy z vyšších společenských vrstev, hrál ve dvaceti filmech, častěji ale vystupoval v televizi, uplatnil se i jako scenárista. Pocházel z Paříže, jeho vlastní jméno bylo Jacques Hérisson. S herectvím se začal seznamovat po druhé světové válce, na přelomu 40. a 50. let lze zaznamenat jeho první kroky na profesionálních divadelních scénách i ve filmu. Křest před filmovou kamerou si odbyl bezejmennou epizodou v Allégretově dramatu MANÉŽE (Manèges, 1949), ve slavném filmu ADRESÁT NEZNÁMÝ (Sans laisser d'adresse, 1951) se objevil jako novinář.

Divadelní prkna okusil poprvé v roce 1950 v Théâtre Daunou, poté vystupoval na několika dalších pařížských scénách. Mezitím byl příležitostně zván i k další práci pro film, kromě několika dobově úspěšných, ale dnes již zapomenutých kriminálek připomeňme adaptace osvědčených literárních předloh, v nichž hrál vedlejší role (GERVAISE, 1955; BÍDNÍCI – Les Misérables, 1958). Koncem padesátých let začal pracovat také pro televizi. Pozornost si zaslouží i režijní debut později slavného Jacquese Demyho LOLA (1960), v němž Harden jako otec nemanželského dítěte vytvořil partnerskou dvojici s Anouk Aimée. Jako účastník odboje se mihnul také v dobově velmi úspěšném filmu FORTUNAT (1960).

Kromě filmu se začal objevovat i v televizi, hrál například důstojníka v adaptaci Dumasova románu TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1959), poté se objevil v několika kriminálních seriálech. Z Hardenovy práce pro televizi si zvláštní zmínku zaslouží dobově oblíbený historický seriál THIERRY LA FRONDE (1963-1966), na němž se podílel jako spoluautor scénáře, v několika dílech si také zahrál. Jeho filmografie se mezitím v šedesátých letech rozrůstala o řadu titulů kriminálního a špionážního žánru. Jednu z hlavních rolí amerického tajného agenta Roose hrál například v Hunebellově úspěšném filmu OSS 117 SE ZLOBÍ (OSS 117 se dechaine, 1963), velkou příležitost dostal ve špionážním filmu NICK CARTER A RUDÝ JETEL (Nick Carter et le trèfle rouge, 1965), v režii Jeana Delannoye poté hrál inspektora v mezinárodně obsazené kriminálce TORPÉDOVA KŮŽE (La peau de Torpédo, 1967).

Během šedesátých let stále častěji hrál také divadlo, účinkoval na různých pařížských scénách (Théâtre de Vieux Colombier, Théâtre Célestine), pozornost si zaslouží i několikerá spolupráce s režiséry slavného uskupení Théâtre National Populaire (Král Lear, 1967; Matka Kuráž a její děti, 1968; Zadržitelný vzestup Artura Uie, 1970). Ve filmu se později již prakticky nevyskytoval, bohaté uplatnění mu ale nadále nabízela televize, především v rolích skutečných historických postav. Vzal na sebe podobu například ruského cara Mikuláše I. (PUŠKIN – Pouchkine, 1972) nebo francouzského maršála Turenna (seriál MAZARIN, 1978). V dobových kostýmech se objevoval i v adaptacích osvědčených literárních předloh, například jako hrabě de Vaudrec v seriálově verzi Maupassantovy literární předlohy MILÁČEK (Bel ami, 1983).

Svou práci před kamerou uzavřel méně významnou účasti ve dvou oblíbených kriminálních seriálech (KOMISAŘ MOULIN – Commissaire Moulin, 1982; NAVARRO, 1991). Jeho umělecký profil je nutno doplnit ještě o zpěv, jemuž se věnoval v padesátých letech, kdy natočil několik singlů. Jacques Harden zemřel v Paříži 20. března 1992 ve věku 66 let. Zanechal po sobě dvacet filmových postav a bezmála čtyřicet rolí v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.