Alexej German

Alexej German

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2012

Je těžké být bohem

Film - Dokumentární


1998

Studená válka

Seriál - Dokumentární, Historický


1996

Sergej Ejzenštejn. Autobiografie

Film - Dokumentární


1995

Pribytije pojezda

Film - Povídkový, Drama

Manija Žizeli

Film - Životopisný, Historický


1994

Zámek

Film - Drama

Vaudeville du diable, Le

Film - Dokumentární


1991

Elokuva vangitsee aikaa, osa 1: Inhottava juttu

Film - Dokumentární


1989

Kanuvšeje vremja

Film - Drama


1981

Ličnaja žizň direktora

Film - Drama


1980

Rafferty

Film - Drama

Sergej Ivanovič uchodit na pensiju

Film - Drama


Režisér

2013

Je těžké být bohem

Film - Sci-Fi, Drama


1998

Chrustaljove, vůz!

Film - Drama


1984

Můj přítel Ivan Lapšin

Film - Drama


1976

20 dnů bez války

Film - Válečný, Drama, Romantický


1971

Prověrka osudem

Film - Válečný, Drama


1967

Sedmoj sputnik

Film - Drama


Archivní záběry

2018

Svetlana

Film - Dokumentární

Životopis

Alexej German se narodil 20.7.1938 v Leningradě, kde žil a tvořil až do své smrti. Na přání otce, význačného sovětského spisovatele Jurije German (držitel Stalinovy ceny) a díky jeho protekci začal studovat divadelní režii. Poté se však rozhodl věnovat filmu.

Než mu byla svěřena samostatná režie, natočil s Grigorijem Aronovem film o rudém teroru v porevolučním Rusku Sedmý sputnik (1967). Snímku dopomohly k premiéře konexe režisérova otce, záhy byl ale z distribuce stažen a uložen do bezpečí trezoru, kde si trest od jednoho roku do čtrnácti let odpykávaly postupně všechny Germanovy filmy.

Vlastní debut Prověrka osudem (1971) byl adaptací otcovy povídky Operace „Štastný Nový rok" problematizující morální poklesek ruských válečných kolaborantů. Film byl po dokončení určen ke zničení, ke kterému nedošlo jen díky svévoli jedné z úřednic, která pásek schovala. Od tohoto titulu pronásledovala Germana pověst třídního nepřítele a cenzurní orgány si všech jeho filmů všímaly obzvláště bedlivě.

I další tři režisérovy filmy se obracely ke katarzním momentům sovětské historie. 20 dní bez války (1976) podle scénáře protěžovaného spisovatele K. Simonova vypráví o vykořeněnosti, kterou 2. světová válka zasela do života obyčejných lidí. Milostnou zápletku ve filmu Můj přítel Ivan Lapšin (1984) zase German situoval do poloviny 30.let, doby začínajícího Velkého stalinského teroru a atmosféry nadcházejícího válečného konfliktu.

Nejkomplexnějším snímkem, kterým se German vyrovnává s dějinným odkazem své země, je prozatím Chrustaljove, vůz! (1998). Nekompromisní obraz konce stalinské éry a její vinou pošramocené psychologie národa. Film měl premiéru na canneském festivalu, kde byl vypískán, za což se po několika měsících porota i odborné publikum svorně a upřímně pokály a prohlásily film jedním z největších děl světové kinematografie, jakým bezpochyby je.

Alexej German zemřel po dlouhotrvajících srdečních problémech 21.2.2013 v poslední dokončovací fázi filmu Je těžké být bohem, nad kterým pracoval třináct let. Snímek nyní dokončuje režisérova celoživotní spoluautorka a manželka Světlana Karmalita se synem Alexejem Germanem ml.

Kamila "progulkina" Dolotina

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.