Davor Dujmovic

Davor Dujmovic

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1995

Underground

Film - Komedie, Válečný, Drama

Bila jednom jedna zemlja

Seriál - Komedie, Drama

Složna braća

Seriál - Komedie, Válečný


1991

Čaruga

Film - Dobrodružný, Komedie, Drama

Sarajevske priče

Seriál - Drama

Praznik u Sarajevu

Film


1990

Strategija svrake

Seriál - Drama

Adam ledolomak

Film

Aleksa Šantić

Seriál - Životopisný, Drama, Historický

Belle epoque

Film - Komedie, Drama, Historický


1988

Dům k pověšení

Film - Komedie, Krimi, Drama, Fantasy


1987

Strategija svrake

Film


1985

Otec na služební cestě

Film - Drama

Životopis

Bosenský herec Davor Dujmovic se narodil 20.9.1969 v Sarajevu do chudé dělnické rodiny. Jeho filmovou kariéru odstartovala úplná náhoda. V době, kdy navštěvoval druhý ročník hudební školy, pracoval jeho otec na sarajevském tržišti Markale. Téměř každý den se Davor u svého otce zastavil. Jednoho dne spolu seděli v restauraci poblíž tržiště a tam si jich všiml Emir Kusturica, který Davorovi nabídl účast na konkurzu filmu OTEC NA SLUŽEBNÍ CESTĚ (1985). Po krátkém přesvědčování otec svolil, a tak se jeho syn objevil na konkurzu, který vyhrál.

Davor Dujmovic byl obsazen do role staršího bratra Mirzy. Díky tomu, že snímek vyhrál Zlatou palmu na festivalu v Cannes, se z neznámého chlapce naráz stal uznávaný herec. Po tomto velkém úspěchu se přihlásil na filmovou akademii v Sarajevu, na kterou však nebyl přijat. Litovat toho však dlouho nemusel. Následně v roce 1988 přišla jeho životní role v dalším Kusturicově snímku DŮM K POVĚŠENÍ, kde si zahrál míšence Perhana. Dujmovic se tak stal světově proslulým a byl ve své době považován za jednoho z nejtalentovanějších mladých herců v Evropě. Díky tomu získal role i v dalších filmech, jako např. BELLE EPOQUE (1990) nebo PRAZNIK U SARAJEVU (1991). Objevil se také v epizodních rolích v několika jugoslávských seriálech a bylo jej možné vidět i na divadelních prknech.

Na začátku 90. let však tento talentovaný herec propadl drogám, konkrétně heroinu. Několikrát se snažil z této závislosti vyléčit, ale vždy neúspěšně. V té době přestala Jugoslávie, potažmo jugoslávská kinematografie, existovat. V prvních měsících války zůstal Dujmovic s rodinou v Sarajevu, nicméně znechucen politickou situací v Sarajevu se přestěhoval do Bělehradu, kde obnovil spolupráci s Emirem Kusturicou, jenž jej obsadil do snímku UNDERGROUND (1995).

Po válce společně s Andrejem Gartnerem založil kulturní fond Republiky srbské v Bosně. Ke konci svého života se přestěhoval k přítelkyni do Slovinska. 31. května 1999 spáchal po dlouhých depresích sebevraždu.

Zbyněk "Bernhardiner" V.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.