Anthony Page

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1990

A Man Called... Rainbo

Film - Komedie


1981

Pán velkoměsta

Film - Krimi, Thriller, Drama


1973

Rebel

Film - Krimi, Thriller, Drama


1971

Who Killed Mary What's 'Er Name?

Film - Krimi, Mysteriózní


Režisér

2008

Moje zinková postel

Film - Drama, Romantický


1998

Lidská bomba

Film - Thriller, Akční


1994

Middlemarch

Seriál - Drama, Romantický


1993

Císařovi hosté

Film - Válečný, Drama


1992

Performance

Seriál - Drama


1991

Černobyl

Film - Drama

Absolute Hell

Film - Drama


1989

Ve stínu hákového kříže

Seriál - Drama


1988

Scandal in a Small Town

Film - Drama


1987

Samé lži

Film - Drama


1986

Monte Carlo

Film - Drama

Heartbreak House

Film - Komedie

Druhé podání

Film - Drama


1985

Vražda z důvodu šílenství

Film - Drama


1984

Forbidden

Film - Romantický


1983

Grace Kelly

Film - Drama

Bill na vlastních nohou

Film - Drama


1982

Johnny Belinda

Film - Drama


1981

Příběh Patricie Nealové

Film - Životopisný, Drama

Bill

Film - Drama


1980

F.D.R.: The Last Year

Film - Drama


1979

Zmizení dámy

Film - Komedie, Mysteriózní, Thriller, Romantický


1978

Zproštění viny

Film - Thriller


1977

Nikdy jsem ti neslibovala růžovou zahradu

Film - Drama


1976

Collision Course: Truman vs. MacArthur

Film - Drama


1975

F. Scott Fitzgerald in Hollywood

Film - Životopisný, Drama, Romantický


1974

The Missiles of October

Film - Drama

The Changeling

Film - Drama


1973

Pueblo

Film - Drama

Alpha Beta

Film - Drama


1968

Parachute, The

Film

Inadmissible Evidence

Film - Drama


Host

1997

The 51st Annual Tony Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Tento herec a režisér, celým jménem Anthony Frederick Montague Page, se narodil v Indii. Jeho matka se jmenovala Pearl Valerie Montague Page, otec Frederick Charles Graham Page a byl brigádní generál (označení nejnižšího stupně v generálské hierarchii).

Už jako mladý se Anthony zajímal o filmy, rád četl knihy, jezdil na koni a cestoval. V New Yorku navštěvoval kurzy herectví v Neigborhood Playhouse School of the Theatre, poté v letech 1948 - 1954 chodil na soukromou školu Winchester College. Této škole byla udělena kulturním časopisem Tatler v roce 2010 cena „Škola roku", protože splňovala nejlepší tradice vzdělanosti ze všech škol ve Spojeném království. Dále pokračoval ve studiu na univerzitě v Oxfordu, na Magdalen College.

Svou kariéru začal v Royal Court Theatre v Londýně jako asistent režie (1958), v letech 1964 - 65 působil jako umělecký režisér, v letech 1961 - 62 také působil v Dundee Repertory Theatre. Je členem Directors Guild of America (DGA) - Spolek amerických režisérů.

Jeho první tvorbou z režijní filmografie byl snímek z roku 1968 - The Parachute (Padák), který u nás není moc známý, ve Velké Británii však byl za tento snímek oceněn režisérem roku. Následovalo několik u nás méně známých snímků, až v roce 1977 natočil film z prostředí ústavu psychicky narušených pacientů I Never Promised You a Rose Garden, kde si zahrál i Mel Gibson. Rok poté následoval thriller Zproštění viny z prostředí katolické internátní školy. V roce 1979 natočil mysteriózní thriller Lady Vanishes, což je remake HitchcockovA Zmizení staré dámy z roku 1938. V roce 1981 se začíná věnovat životopisným dramatům, jako první můžeme vidět Příběh Patricie Nealové, který seznamuje diváky se skutečným příběhem slavné hollywoodské herečky Patricie Nealové. Dva roky nato se objevuje další životopisné drama Grace Kelly, věnováno monacké kněžně Grace. Tento film byl natočen rok po Graceině tragické autonehodě. Následuje několik průměrných filmů jako Monte Carlo, Samé lži, nebo seriál Ve stínu hákového kříže, kde zachycuje vzestup nacistů. Roku 1991 natočil film Černobyl a dva roky na to se věnuje válečné tématice ve snímku Císařovi hosté, který pojednává o skupině uvězněných žen během 2. sv. v. a o jejich spolčení na základě touhy po svobodě. V roce 1994 natočil Page oblíbený snímek Middlemarch, jehož děj je zasazen do 19. století a vykresluje zde osudy jednotlivých postav. Podle skutečné události natočil roku 1998 akční drama Lidská bomba, ve kterém napadne ve škole psychopat třídu plnou dětí. Mezi jeho další filmy, které režíroval, patří např. Bill, Johnny Belinda, Bill na vlastních nohou a Druhé podání.

Co se týče herecké filmografie, zahrál si v roce 1970 po boku Sylvestera Stallona v dramatickém krimi thrilleru Není úkrytu, tři roky nato si stihl zahrát ve dvou filmech, které u nás nejsou moc známé - Who Killed Mary What's 'Er Name? a Family Honor. V roce 1981 ho můžeme spatřit ve snímku Prince of the City, jedná se rovněž o dramatický krimi thriller a v roce 1990 ho můžeme spatřit ještě jednou po boku Sylvestera Stallona v komedii A Man Called... Rainbo, jehož děj se odehrává v roce 1969 a pojednává o americkém vojákovi, který utíká z války ve Vietnamu a přidává se ke skupině hippies.

Lucie "Lucbric" Kloubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.