Léa Pool

Léa Pool

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka, Scenáristka

8. září, 1950, Ženeva, Švýcarsko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2004

Weird Sex and Snowshoes: A Trek Through the Canadian Cinematic Psyche

Film - Dokumentární


1990

Hotel Chronicles

Film


1987

Remake

Film


Režisérka

2024

Hôtel Silence

Film


2017

Worst Case, We Get Married

Film - Drama


2015

Double Sentence - Kinder in Sippenhaft

Film - Dokumentární

Vášeň Augustíny

Film - Drama


2011

Pink Ribbons, Inc.

Film - Dokumentární


2010

The Last Escape

Film - Drama


2008

Maminka je u kadeřnice

Film - Drama


2004

Modrý motýl

Film - Dobrodružný, Drama


2001

Ztracená

Film - Drama, Romantický


1999

Emporte-moi

Film - Drama


1998

Gabrielle Roy

Film - Dokumentární


1994

Chvění touhy

Film - Drama, Romantický


1992

Rispondetemi

Film - Krátkometrážní


1991

Demoiselle sauvage, La

Film - Drama

Montréal vu par...

Film - Komedie, Drama


1990

Hotel Chronicles

Film


1988

À corps perdu

Film - Válečný, Drama


1986

Anne Trister

Film - Drama


1983

La Femme de l'hôtel

Film - Drama


1980

Strass Café

Film


1978

Laurent Lamerre, portier

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Scenáristka

2024

Hôtel Silence

Film


2017

Worst Case, We Get Married

Film - Drama


2015

Double Sentence - Kinder in Sippenhaft

Film - Dokumentární


2010

The Last Escape

Film - Drama

Životopis

Švýcarská rodačka Léa Pool se do širšího povědomí poprvé dostala svým filmem ANNE TRISTER (1986), jehož projekce zahajovala 36. ročník Berlinale. Lehce experimentální film tematizuje hledání identity mladé výtvarnice Anne, která se vyrovnává se svou židovskou minulostí, samotou a tvůrčí krizí.

Filmovou meditaci nad ženskou psychikou přinesly i následující snímky LA DEMOISELLE SAVAGE (1991) nebo MOUVEMENTS DU DÉSIR (1994), za který získala nominaci na nejlepšího kanadského režiséra roku. Tvorba Léy Pool byla až do konce 90. let charakteristická svou lyrizací, pomalým tempem vyprávění, téměř meditací s malým důrazem na dialogy, kamerou často zabírající ubíhající krajinu nebo zajímavou prací s hudbou (na snímku Mouvements du désir se podílel Zbigniew Preisner).

Léa Pool je i kvůli své lesbické orientaci zahrnována do žánru "queer cinema", jakkoliv toto označení dostala až ex post. Pravdou je, že se tematika ženských vztahů objevuje ve většině jejích filmů. Je tomu tak i v dosud zřejmě nejúspěšnějším filmu EMPORTE MOI (1999), za který získala nominaci na Zlatého medvěda na 49. ročníku Berlinale i řadu dalších nominací a ocenění po celém světě. Ve filmu zazářila mladičká hvězda Karine Vanasse, coby dívka Hanna, žijící v problematické rodině židovského básníka a depresivní matky. Hanna hledá svoje místo v životě, musí se vyrovnávat se složitým vztahem k oběma rodičům i s probouzející se sexualitou. Pool zde také nepřímo vyznává poctu francouzské nové vlně, především Godardově Vivre sa vie.

Filmem LOST AND DELIRIOUS (2001), který ocenila třeba Kanadská asociace filmařů, se Pool přiblížila filmovému mainstreamu (narozdíl od ostatních snímků je anglickojazyčný). Film je žánrovým "středoškolským" dramatem situovaným na dívčí školu. Rezignaci na práci s filmovým jazykem přinesl i následující žánrový snímek spíše pro mladší publikum THE BLUE BUTTERFLY (2004) - dojemný příběh založený na skutečné události o umírajícím chlapci, jehož snem je spatřit vzácný druh motýla, v němž není o černý humor pro děti ani o zázraky nouze.

Zatím posledním celovečerním filmem je LA DERNIÉRE FUGUE (2010), kde Jacques Godin výborně ztvárnil starého muže postiženého Parkinsonovou chorobou, leč kvalita filmu se (i kvůli špatnému scénáři) pohybuje na hraně průměru. Lea Pool se režisérsky podílela i na dokumentárním filmu PINK RIBBONS, INC. (2011), který cílí na firmy zneužívající kampaně proti rakovině prsu.

Lukáš "tidwell" Holeček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.